fbpx

Hoe bouw ik mee aan een duurzame toekomst?

Jul 2020

Tegen 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Hoewel dit een stap in de goede richting is, blijkt dit nog lang niet voldoende om de huidige klimaatproblemen aan te pakken. Het wordt hoog tijd dat we als samenleving dezelfde visie krijgen en ons engageren voor duurzaamheid en groene energie. Zelf kun je alvast heel wat ondernemen om mee te bouwen aan een duurzame toekomst. Slechts wanneer we met z’n allen dezelfde inspanningen leveren kunnen we een gezond leefmilieu creëren en behouden.

Goede start, maar nog een lange weg af te leggen

Ondertussen is iedereen wel al op de hoogte van de huidige milieuproblematiek en weten we dat er snel drastische veranderingen zullen nodig zijn. Vooral de CO2-uitstoot  moet drastisch omlaag om de toenemende opwarming van de Aarde tegen te gaan. Hiervoor moeten we echter met z’n allen in dezelfde richting kijken en bereid zijn om ons voldoende te engageren voor een duurzaam milieu.

De grootste CO2-vervuiler is nog steeds de bouwindustrie. Daarom werden in de laatste jaren steeds strengere voorwaarden opgelegd door de regering. Tegen 2020 moet de CO2-uitstoot met 20% naar beneden in vergelijking met 1990. In 2050 is dat zelfs 80 tot 95%. Hoewel ons bouwlandschap al veel veranderd is (BEN, BENoveren, passieve woningen, …) hebben we nog een lange weg te gaan om een duurzaam leefmilieu te creëren en behouden.

Hoe kan ik meebouwen aan een duurzame toekomst?

De beste manier is eigenlijk om te anticiperen op de steeds strenger wordende energiewetgeving. Focus hierbij vooral op voorwaarden die zeer lang meegaan, zoals een optimale bouwschil en efficiënte installaties. Een doorgedreven isolatie is hierbij natuurlijk van groot belang. Natuurlijk zijn er ook nog andere zaken die je kunt aanpakken, zoals:

  • Zoveel mogelijk afstappen van fossiele brandstoffen en groene energie gebruiken of zelfs produceren
  • Slimme systemen inbouwen om een optimale energie efficiëntie en rendement te garanderen
  • Maak gebruik van recycleerbare en hergebruikte materialen, het zogenaamde ‘circulair bouwen’
  • Sla zoveel mogelijk energie op en doe dit bij voorkeur in groep zodat een lokale energieproductie en verbruik mogelijk is. Hierdoor wordt je steeds onafhankelijker van het elektriciteitsnet

Wil je nog meer te weten komen over hoe je duurzame energie kunt produceren of hoe je op jouw energieverbruik kunt besparen? Op onze website vind je de nodige informatie. Indien je op zoek bent naar een gekwalificeerd EPB, VC -of ventilatieverslaggever kun je ons steeds contacteren voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.duurzaamnieuws.nl/de-toekomst-van-energie/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be