fbpx

Vlaams energieplan 2021-2030: dit verandert er voor jou

Jan 2019

Na het klimaatakkoord in Parijs stelde de Vlaamse regering het energieplan 2021-2030 op. In dit plan staan de huidige doelstellingen geformuleerd omtrent duurzame en koolstofarme energiesystemen. Hoewel we op goede weg zijn, ziet het ernaar uit dat we met z’n allen nog een serieus tandje zullen moeten bijsteken om de doelstellingen te halen. Wat verandert er nu precies? Wij zochten het voor jou uit.

Aandeel duurzame energie en energie-efficiëntie moet verhogen

In het energieplan focussen ze vooral op het verhogen van energie-efficiëntie en het aandeel duurzame energie in Vlaanderen. Dit moet gebeuren in zowel de industrie, de transportsector en de residentiële sector. Een eerste belangrijke verandering is het EPC+ certificaat. In feite is dit het bestaande EPC-certificaat waaraan ze enkele punten hebben toegevoegd. Het certificaat vermeldt vanaf nu ook een energielabel (A (zeer goed) tot F(slecht)). Daarbij wordt ook een voorstel van aanpassingen vermeld. 

Vervolgens moeten we ook meer aandacht geven aan het ontwikkelen en gebruik van efficiëntere verwarmingssystemen. De regering wil hierbij vooral de aankoop van warmtepompen stimuleren. Daarvoor kun je nu ook subsidies aanvragen in de komende jaren (tot 400 euro). Let op, in 2024 vallen deze subsidies weg!

Ook volgende maatregelen moeten zorgen voor betere verwarmingssystemen:

  • Vervang bestaande verwarmingsketels sneller
  • Optimaliseer de instellingen van bestaande ketels
  • Vanaf 2021 komen ook geen aardgasaansluitingen meer bij in verkavelingen
  • Na 2021 is de BTW slechts 6% voor een nieuwbouw na sloop
  • Verplichte renovatie van gekochte of geërfde woningen

Auto’s moeten milieuvriendelijker worden

Ook de autosector moet meer aandacht gegeven aan milieuvriendelijke systemen. Tegen 2050 moeten uiteindelijk alle geproduceerde wagens zero-emissievoertuigen worden. Hiervoor neemt men enkele tussentijdse maatregelen. Een gedetailleerd overzicht vind je hier.

Ben je zelf aan het renoveren of bouwen en zoek je een gekwalificeerd EPB, VC of ventilatieverslaggever? Surf dan naar onze website voor meer informatie of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte. Wij garanderen je een zeer aantrekkelijke prijs.

Afbeelding: https://briefnews21.wordpress.com/2014/10/19/nicaragua-4-billion-dollar-energy-plan/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be