fbpx

Warmtepomppanelen: produceer groene warmte en stroom

Mar 2019

Warmtepomppanelen of PVT-panelen zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden. PVT-panelen bevatten PV-panelen en zijn gekoppeld via een warmtewisselaar met een zonneboiler. Hierdoor produceer je zowel groene elektriciteit als warmte met dezelfde installatie. Sindskort bestaat nu ook een ander type, waarbij de PVT-panelen gekoppeld worden met een warmtepomp. Of anders gezegd: een warmtepomppaneel. Maar waarom zijn deze warmtepomppanelen nu zo populair? 

Productie van warmte en elektriciteit ineen

Warmtepomppanelen bevatten foto-voltaïsche cellen voor de productie van elektriciteit. Tergelijkertijd produceren de panelen ook warmte omdat ze in verbinding staan met een warmtewisselaar. Dit is net zoals bij klassieke PVT-panelen maar toch is de werking hier iets anders. De panelen bevatten bijvoorbeeld geen isolatie aan de onderkant. Hierdoor onttrekken ze nog meer warmte aan de omgeving, en hebben dus een hoger rendement.

De werking van zo’n warmtepomppaneel is vrij eenvoudig. Warmtepomppanelen zijn zonnepanelen met een warmtewisselaar aan de achterkant. De vloeistof in deze warmtewisselaar, glycol, neemt warmte uit de omgeving op en geeft ze aan de warmtepomp in de woning. Dan geeft de warmtepomp deze warmte af in de woning voor een aangename binnentemperatuur. De geproduceerde elektriciteit is voldoende om het verbruik van de pomp te dekken.

Past op ieder dak

De warmtepompanelen zijn niet groter dan klassieke zonnepanelen. Toch heb je toch wat extra kennis en tijd nodig om deze correct te installeren. Zorg ervoor dat je goed jouw verbruik kent zodat je alles correct kunt dimensioneren. Je hebt dan ook voldoende plaats in de technische ruimte of stookplaats nodig voor de warmtepomp.

Wat zijn de voordelen? En ook niet onbelangrijk… de prijs?

Dit systeem heeft vele voordelen in vergelijking met klassieke zonnepanelen. De installatie gaat lang mee, maakt geen geluid en vraagt zeer weinig onderhoud. Hiermee omzeil je de nadelen van verschillende klassieke warmtepompen. Daarbij komt ook nog eens het hoger rendement.

Voor deze slimme combinatie van verschillende systemen zul je natuurlijk wat meer betalen dan de gewone systemen. Maar zoals altijd verdien je dit automatisch op termijn terug door het hoger rendement. De prijs hangt natuurlijk van vele factoren af maar kan vergeleken worden met die van een lucht-water warmtepomp.

Meer informatie vind je terug op deze website. Wil je meer te weten komen over groene energiesystemen voor jouw renovatie of nieuwbouw of zoek je naar een gekwalificeerd EPB, CV -of ventilatieverslaggever? Surf dan snel naar www.mijnEPB.be of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: http://www.ikwilvanmijnenergiekostenaf.nl/thermodynamische-warmtepomp

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be