fbpx

Gespoten polyurethaanschuim (PUR) als vloerisolatie

Feb 2018

Gespoten polyurethaanschuim (PUR) als vloerisolatie

Het gebruik van polyurethaanschuim of PUR als thermische isolatie wordt de laatste jaren steeds meer toegepast. Dit product heeft dan ook heel wat voordelen ten opzichte van andere vloerisolatiematerialen. Ben je benieuwd naar de unieke eigenschappen van PUR? Lees dan verder in dit artikel.

PUR-vloerisolatie-MijnEPB

Tool om alternatieven voor PUR te berekenen

Hieronder kan je voor de vloerisolatie PUR selecteren en de dikte die je zou voorzien. De dikte is uitgedrukt in meter. Hierna krijg je alternatieve te zien, gerangschikt van een goeie milieuscore naar een slechte milieuscore.

Informatie van uw gekozen materiaal:
Schildeel Naam Lambda Materiaal-score/ cm/m² Dikte [m] U‑waarde [W/m²K] Materiaal-score Totaal
Mogelijke varianten:
Schildeel Naam Lambda Materiaal-score/ cm/m² Dikte [m] U‑waarde [W/m²K] Materiaal-score Totaal

PUR, beste leerling van de klas?

In de bouwsector wordt, net als in alle andere sectoren, de uitvoeringstermijn voor opdrachten alsmaar korter. Men gaat dan ook meer en meer opteren voor gespoten polyurethaanschuim als thermische vloerisolatie. Gespoten PUR kan zeer snel, eenvoudig en zonder onderbrekingen aangebracht worden. Daarnaast wordt het gekenmerkt door een lage warmtegeleidbaarheid en een uitstekende aansluiting. Hierdoor kan het zeer makkelijk gespoten worden over leidingen en andere kokers. Het aanbrengen van een uitvullaag op de dekvloer wordt dus overbodig. Andere voordelen van PUR zijn de vormvastheid en stabiliteit. Gespoten PUR isoleert merkelijk beter dan bvb isolerende chapes.

Opgelet! Wanneer men deze vorm van vloerisolatie niet correct aanbrengt, dan loopt men het risico op vervorming. Dit probleem zal zich uiten in het verschijnen van een opening tussen de plinten en de vloerbedekking en verzakking van de vloer. Er wordt steeds aangeraden om dit te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Na het aanbrengen van de PUR is het oppervlak ook niet egaal. Deze moet dus eerst nog geschuurd worden vooraleer de vloerverwarming geïnstalleerd kan worden.

Enkele belangrijke praktische aandachtspunten

Om een goede hechting te waarborgen moet de draagvloer vocht- en vetvrij gemaakt worden. Uiteraard dient deze ook volledig proper te zijn. Daarnaast moet de temperatuur van de vloer en de omgeving optimaal zijn. Bij het aanbrengen van PUR moet men gebruik maken van aangepast materialen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Gezien je met chemische middelen werkt is een goede ventilatie vereist. Scherm zeker ook ramen en deurkozijnen af met folie om het spatten te vermijden.

Is gespoten PUR gezond?

We gingen reeds dieper in op de gezondheidsrisico’s van gespoten PUR in een ander artikel: Dit kan je hier nalezen.

Ben je benieuwd naar deze isolatietechniek maar wens je nog bijkomend advies? Meer informatie is beschikbaar op deze website. Informatie omtrent energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen vind je terug op onze website: www.mijnepb.be.

 Foto: https://www.insulation-info.co.uk/insulation-material

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be