fbpx

Tekort aan isolatie: Alternatieven voor PUR en PIR

May 2017

Tekort aan isolatiemateriaal: Alternatieven voor PUR en PIR

Sinds enkele maanden is er door de enorme vraag een tekort aan grondstoffen bij de producenten van PUR/PIR isolatie. Naast de bedreiging van honderden jobs in de bouw zijn er ook gevolgen voor u als bouwheer. De prijs stijgt makkelijk met 20 tot 40 %, de levertermijn wordt langer en uw bouwwerf loopt zo vertraging op. Zijn er alternatieven voor het plaatsen van PUR-isolatie? We geven een overzicht van de belangrijkste alternatieven.

Alternatieven voor het tekort aan PUR en PIR isolatie - MijnEPB

Wat zijn PUR en PIR

Polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) zijn tot op vandaag de meest voorkomende isolatiematerialen. Beide producten hebben een zeer lage isolatiewaarde (λ-waarde tussen 0,020 en 0,028 W/mK) waardoor de nodige dikte beperkt blijft. PIR wordt vaak gebruikt als plaatmateriaal gezien zijn brandwerendheid. PUR kan je ook in gespoten vorm vinden, voornamelijk in vloeren en het na-isoleren van spouwmuren. Beide materialen zijn echter helemaal niet milieuvriendelijk: tijdens het productieproces worden er schadelijke stoffen gebruikt. De akoestische prestaties zijn bovendien gering.

 

PUR vervangen door EPS

Het meest eenvoudige alternatief is het kiezen voor een gelijkaardig isolatiemateriaal. In dit geval is EPS een optie. Net zoals PUR is dit materiaal verkrijgbaar in plaatvorm. Het is bovendien geschikt voor een buitenafwerking in crepi. Het nadeel is de lagere isolatiewaarde:

  • 14 cm EPS (λ= 0,032 W/mK) komt overeen met 10 cm PUR/PIR (λ= 0,023 W/mK)
  • 16 cm EPS (λ= 0,032 W/mK) komt overeen met 12 cm PUR (λ= 0,023 W/mK)

Ook voor vloeren is dit een mogelijke optie: gespoten PUR kan in dit geval vervangen worden door EPS-korrels. De bekendste fabrikanten zijn RiBa-Plan en Betopor. Hou ook hierbij wel rekening met een toename van de isolatiedikte om de nodige eisen te halen:

  • 15 cm EPS-korrels (λ= 0,051 W/mK) komt overeen met 8 cm gespoten PUR (λ= 0,028 W/mK)
  • 19 cm EPS-korrels (λ= 0,051 W/mK) komt overeen met 10 cm gespoten PUR (λ= 0,028 W/mK)
  • 22 cm EPS-korrels (λ= 0,051 W/mK) komt overeen met 12 cm gespoten PUR (λ= 0,028 W/mK)

Wanden uit cellenbeton

Een ingrijpende manier om het plaatsen van PUR/PIR te vermijden is het gebruik van cellenbeton. Deze gelijmde stenen/blokken dragen én isoleren de woning. De bouwknopen voldoen ook aan de regelgeving waardoor het E-peil 1 tot 2 punten daalt. Door de lagere druksterkte is de hoogte van het gebouw echter vaak beperkt tot maximaal 3 verdiepingen. Er zijn verschillende types op de markt die naargelang hun dikte een matige tot lage lambda-waarde hebben:

  • 30 cm cellenbeton (λ= 0,065 W/mK) komt overeen met 10 cm PUR/PIR (λ= 0,023 W/mK)
  • 36 cm cellenbeton (λ= 0,08 W/mK) komt overeen met 10 cm PUR/PIR (λ= 0,023 W/mK)
  • 36 cm cellenbeton (λ= 0,065 W/mK) komt overeen met 12 cm PUR/PIR (λ= 0,023 W/mK)

Houtskelet wanden en daken

Naast hellende en platte daken kunnen ook muren  opgebouwd worden uit een houtstructuur. IN dat geval kunnen we spreken van een woning met een houtskelet. Houtskeletbouw wordt heel vaak geïsoleerd door middel van  minerale wol, vlokken of cellulose. Deze materialen zijn samendrukbaar en daardoor geschikt voor een plaatsing tussen de houten liggers of stijlen. Hierdoor wordt de totale dikte van de muur of het dak sterk beperkt. De materialen hebben bovendien uitstekende akoestische eigenschappen.

De vergelijkbare diktes aan minerale wol, geplaatst tussen de houtstructuur, ten opzichte van PUR/PIR zijn:

  • 18 cm minerale wol (λ= 0,035 W/mK) komt overeen met 10 cm PUR/PIR (λ= 0,023 W/mK)
  • 22 cm minerale wol (λ= 0,035 W/mK) komt overeen met 12 cm PUR/PIR (λ= 0,023 W/mK)

Hebt u nog EPB-gerelateerde vragen over dit onderwerp? Aarzel zeker niet om contact op te nemen, we helpen u graag verder.

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be