fbpx

Vijf opvallende anekdotes van veiligheidscoördinator Thijs Missiaen

Dec 2018

In 2016 gebeurden maar liefst 15.000 arbeidsongevallen in de bouw. De confederatie bouw wil dit aantal halveren tegen 2020. Veiligheidscoördinator Thijs Missiaen heeft ondertussen al veel zien misgaan op bouwwerven. Vijf van zijn opvallendste anekdotes beschrijven hoe sommigen wel héél laks omgaan met het toepassen van veiligheidsmaatregelen.

thijs-missiaen

Woning vol asbest

Het eerste merkwaardig voorbeeld is die van een pand dat vol met asbest zat. Terwijl de bouwheer zich hiervan bewust was, beweerde de aannemer dat hij dit niet wist. Vervolgens werd het asbest zeer slordig verwijderd. Door de grote hoeveelheden stof verspreidden de asbestvezels zich over heel de woning. Dit is een ernstige overtreding, wetende dat zelfs 1 vezeltje al gevaarlijk is voor de gezondheid. Op deze website lees je hoe je asbest op een correcte manier kunt verwijderen.

Geluidsoverlast en giftige dampen

Een tweede anekdote toont nogmaals aan hoe belangrijk het is om de gezondheid van alle betrokkenen te waarborgen. Bij een open loods waren er werken bezig die ontzettend veel lawaai maakten. De werkmannen droegen allemaal hun oorkappen. Tien meter verder was een ander team muren aan het behandelen met een gevaarlijk product. Dit team was uitgerust met volgelaatsmaskers tegen de giftige dampen. Maar toch hadden beide teams niet in de gaten dat ze ook blootgesteld waren aan de gevaren van het werk van hun collega’s. Hier lees je welke maatregelen je moet nemen om veilig te werken waar giftige dampen zijn.

Bekisting met beton zakt in

Een andere frappante situatie dat Thijs zich herinnert is waar het volledig misliep met een betonnen trap. Toen ze het beton in de bekisting goten zakte de volledige opstelling in. Het resultaat was een hoop planken en schoren, bedolven onder 2 kubieke meter beton.  De week daarna lag het uitgeharde beton nog precies op dezelfde plaats. De aannemer daarentegen was nergens meer te bespeuren.

Schilder met hoogtevrees

Op een andere werf was een schilder enorm opgelucht toen hij Thijs zag aankomen. “Hij was een gevel van zo’n twaalf meter hoog aan het schilderen en was net klaar met de onderste zes meter. Maar hij had hoogtevrees en durfde niet op de stelling staan om de bovenste helft te schilderen. Hier heb ik tijdig kunnen ingrijpen.”

Pittazaak opent deuren in ruwbouw

Waarschijnlijk de meest absurde situatie was de pittazaak die zijn deuren opende terwijl de bouwwerken nog volop aan de gang waren. “Die werd gewoonweg geopend in een gebouw in volle ruwbouwfase. Werkmannen waren nog aan het slijpen en kappen voor de leidingen van het sanitair en de elektriciteit. Er zaten nog geen ramen in het pand, en toch werd er op het gelijkvloers een pitazaak geopend. Een zeil, dat de doorgang afsloot en beschermde tegen stof, deed dienst als ‘deur’. Boven het hoofd van de bezoekers werd zelfs materiaal geladen en gelost.”

Het is dus heel belangrijk om aan alle veiligheidsmaatregelen te voldoen. Ben je op zoek naar een geschikte EPB, VC of veiligheidscoördinator voor uw bouw -of renovatieproject? Neem gerust contact op met MijnEPB voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: MijnEPB

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be