fbpx

Batterijparken dragen bij aan een toekomst met enkel groene energie

Sep 2019

In Ruien bouwt men momenteel aan het grootste batterijpark van het land, die maar liefst 25 megawatt vermogen zal leveren. Deze batterijparken dienen voor de opslag van het overschot groene energie, die vervolgens als reserve bij een energietekort kan ingezet worden. Dankzij deze groene oplossing kunnen we het gebruik van gascentrales drastisch verminderen.

Batterijparken voor 100% groene energie in Vlaanderen

Batterijparken dienen dus in eerste plaats om tekorten in energievoorzieningen tijdelijk op te vangen. Energie wordt opgeslagen terwijl het aanbod groter is dan de vraag, en kunnen we vervolgens inzetten wanneer de vraag groter dan het aanbod wordt. Tot voor kort vulden we energietekorten aan met behulp van gascentrales. Gezien deze gascentrales steeds sneller verdwijnen in Vlaanderen moet er dus een alternatief komen. Batterijparken zouden hier het perfect groene alternatief kunnen zijn en Vlaanderen op weg helpen naar een toekomst met enkel duurzame energie.

Batterijparken blijken voorlopig niet genoeg

Iedereen begint stilaan te dromen van een toekomst met enkel groene energie. Toch moeten er voldoende reserves ingebouwd worden om tekorten op te vangen. Denk maar aan de donkere winterdagen met weinig zon en wind, waarbij geen zonne-energie en windenergie kan aangesproken worden. Hoewel batterijparken hier de ideale oplossing lijken, zou dit volgens sommige experts niet voldoende zijn. Batterijen hebben maar een beperkte opslagcapaciteit en kunnen dus ook maar tijdelijk als alternatief ingezet worden. Om een hele winter te overbruggen zouden batterijparken van meerdere gigawatt moeten ingeschakeld worden, wat vandaag gewoonweg nog niet mogelijk is.

Om energietekorten op te vangen kunnen we ook waterstof gebruiken. Hierbij gebruiken we elektriciteit voor de productie van waterstof, die vervolgens lange tijd kan opgeslagen worden. Bij energietekorten kan waterstof dan terug omgezet worden in elektriciteit. Uiteindelijk zal de toekomst uitwijzen welke van beide methodes het belangrijkst zal worden voor opslag van groene energie in Vlaanderen.

Voor meer informatie over duurzame energie of EPB-verslaggeving kun je steeds terecht op onze website. Ben je op zoek naar een gecertificeerd EPB, VC of ventilatieverslaggever? Contacteer ons gerust voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://tweakers.net/nieuws/132193/tesla-heeft-accu-van-100-megawatt-in-minder-dan-honderd-dagen-gereed.html

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be