fbpx

Waarom neem ik beter een houtvergasser in plaats van een klassieke houtkachel?

Jan 2018

Waarom neem ik beter een houtvergasser in plaats van een klassieke houtkachel?

Een veelbelovend alternatief voor een klassieke houtkachel is een houtvergasser. In een houtvergasser worden de vrijgestelde rookgassen uit het hout een tweede maal verbrand (naverbranding), wat een veel hoger rendement teweegbrengt en uw energiefactuur aanzienlijk vermindert. Interesse? Lees dan zeker verder in dit artikel.

Houtvergasser-MijnEPB

Hoe werkt een houtvergasser?

Een houtvergasser bestaat in feite uit twee verbrandingskamers. In de eerste ‘primaire’ verbrandingskamer gebeurt de verbranding van hout, waarbij rookgassen gevormd worden. Bij dit proces worden temperaturen van ongeveer 300 °C bereikt. Deze rookgassen worden vervolgens geleid naar een tweede verbrandingskamers. In deze ‘secundaire’ verbrandingskamer wordt extra zuurstof toegevoegd zodat een naverbranding van deze rookgassen kan plaatsgrijpen. Bij dit proces worden temperaturen bereikt tot boven de 1000 °C, waardoor een veel hoger rendement bekomen wordt.

Is dit systeem geschikt voor mijn woning en wat zijn de voordelen?

Van buitenaf ziet een houtvergasser er niet anders uit dan een standaard houtkachel. De ontstane warmte uit het verbrandingsproces wordt dan ook afgegeven in de kamer waarin de het toestel staat. Verder bevat het toestel een ingebouwde warmtewisselaar waar de warmte kan afgegeven worden aan water die vervolgens kan opgeslagen worden in een buffertank. Dit warm water kan uiteindelijk gebruikt worden voor de centrale verwarming of sanitair.

Kortom, het aankopen van dergelijke houtvergasser leidt tot een veel hoger rendement en dus een aanzienlijke daling in uw energiefactuur. Verder kan dit systeem voor meerdere toepassingen gebruikt worden, zoals centrale verwarming en warm water. Tenslotte blijft de gezellige warmte en uitstraling zoals bij een klassieke kachel behouden. Meer informatie omtrent de aankoop en prijs van dergelijke houtvergasser vind je hier.

Heb je interesse in dit soort milieuvriendelijke en rendabele energiesystemen voor uw woning of wens je meer informatie omtrent het energieverbruik in uw woning? Alle informatie vind je op onze site: www.mijnepb.be.

Foto: https://www.findenergysavings.co.uk/article/is-my-home-suitable-for-a-biomass-boiler.html

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be