fbpx

Compensatiesteen helpt besparen op CO2-uitstoot

Jul 2018

Compensatiesteen helpt besparen op CO2-uitstoot

De bouwindustrie is nog steeds een van de belangrijkste producenten van CO2. Om hieraan iets te doen werd recent een nieuw soort steen ontwikkeld, namelijk compensatiesteen, waarbij CO2 als bindmiddel gebruikt wordt. Voor de productie van één kubiek compensatiesteen wordt maar liefst 250 kg CO2 gebruikt. Hierdoor kan dus aanzienlijk bespaart worden op de CO2-uitstoot. Meer informatie over dit innovatief en duurzaam bouwmateriaal lees je verder in dit artikel.

compensatiesteen-MijnEPB

Hoe wordt compensatiesteen gemaakt?

Compensatiesteen bestaat uit een combinatie van zand, granulaat (afvalproduct uit staalindustrie) en CO2. Hierbij wordt het CO2 als bindmiddel gebruikt in plaats van cement of kalk. Voor de productie van één kubiek steen wordt 250 kg CO2 gebruikt. Voor een gemiddelde woning betekent dit al gauw een besparing van 5000 kg CO2! Op deze manier kan CO2 opnieuw gebruikt worden en wordt de milieubelasting aanzienlijk verlaagd. De stenen hebben een strak en glad uiterlijk en een typische lichtgrijze kleur. Verder zijn ze eenvoudig op lengte te knippen en kunnen ze gemakkelijk verlijmd worden. Op dit moment kunnen ze enkel voor niet-dragende structuren gebruikt worden. De kostprijs is dezelfde als die van kalkzandsteen.

Kan ik al gebruik maken van compensatiestenen?

Momenteel worden deze stenen enkel in Nederland geproduceerd op kleine schaal in een pilootfabriek. Enkele projecten projecten die compensatiesteen reeds gebruiken vind je hier. Dankzij het revolutionair en duurzaam karakter wordt verwacht dat deze stenen steeds meer gebruikt zullen worden.

Ben je geïnteresseerd in dit soort duurzame bouwtechnieken of heb je vragen omtrent uw eigen nieuwbouw of verbouwing? Neem gerust een kijkje op onze website (www.mijnepb.be) en contacteer ons voor vrijblijvend advies op maat.

Foto: https://architectenweb.nl/producten/product.aspx?ID=26921#photoid=248001

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be