fbpx

Is jouw dak echt geschikt voor zonnepanelen?

Apr 2017

Is jouw dak echt geschikt voor zonnepanelen?

Vorige week stelde Minister van Energie Bart Tommelein de zonnekaart voor. Elke Vlaming kan nu opzoeken of zijn dak geschikt is voor het plaatsen van een zonneboiler of fotovoltaïsche zonnepanelen. De resultaten zijn echter niet altijd even juist. Zie hier en hier twee artikels die dit bevestigen. Waarom zou je nog beroep doen op de zonnekaart als je het zelf kan bepalen? Wij geven een overzicht van de doorslaggevende voorwaarden.

 

Vraag 1: Ligt jouw dak in de schaduw?

Zonnepanelen en -collectoren hebben vanzelfsprekend zon nodig. Daarom bekijkt u best op zonnige (na)middag welke delen van uw dak niet belemmerd worden door naburige bomen of gebouwen. Algemeen gezien worden de panelen best zo hoog mogelijk geplaatst: ofwel dicht bij de nok van uw hellend dak of op het hoogst gelegen plat dak.

 

Vraag 2: Welke oriëntatie moet ik kiezen?

Om ervoor te zorgen dat er veel energie of warmte wordt opgewekt, moeten de panelen naar de zon worden gericht. Een zuidelijke oriëntatie is hierbij optimaal. Om in rekening gebracht te worden voor de berekening van het E-peil van uw woning, kantoor of school moeten de panelen oostelijk, zuidelijk of westelijk gericht zijn (ook te zien op onderstaande afbeelding). De panelen richten naar het noorden heeft dus geen zin.

 Dit is de optimale orientatie voor zonnepanelen
dit is de optimale helling voor zonnepanelen

Vraag 3: Welke dakhelling is geschikt voor de plaatsing van panelen of collectoren?

Naast de oriëntatie is ook de hellingshoek (aangeduid op de figuur hierboven) van groot belang. De meest efficiënte hoek bedraagt 35°, maar elk zadeldak met een helling tussen 15° en 60° is aanvaardbaar. Het plaatsen zonder enige helling (een horizontale plaatsing) doet het rendement wel iets sterker afnemen. Daarom voorziet de installateur een frame waardoor de panelen kunstmatig  in een helling worden geplaatst. Voorzie ook voldoende afstand bij de plaatsing van verschillende rijen zonnepanelen op een plat dak. Anders vormt de ene rij een schaduw op de volgende rij en daalt het rendement.

helling-zonnepanelen-mijnepb

Conclusie

Als je zelf wil bepalen of (een deel van) jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren, dan is de schaduwwerking, de oriëntatie en de hellingshoek erg belangrijk. Een samenvatting van de rendementen bij verschillende oriëntaties en hellingen kan je ook vinden in onderstaande tabel.

Dit is de optimale helling en orientatie voor zonnepanelen - MijnEPB - EPB verslaggeverWanneer je deze stappen volgt, dan haal je het maximum uit de energieopbrengst van de zonnepanelen en uit het E-peil van de woning.

Nog een EPB-verslaggever nodig die u bijstaat ook op technisch vlak? Vraag dan hier uw offerte aan.

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be