fbpx

Liever een bestaande woning verbouwen dan nieuwbouw

Mar 2018

Liever een bestaande woning verbouwen dan nieuwbouw

Het aantal afgeleverde bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen daalde fors in 2016. Vooral aannemers en bouwbedrijven vrezen voor een verdere daling en een rem op de nieuwbouw. Benieuwd naar de reden voor deze trend? Lees dan verder in dit artikel.

Verbouwen-of-nieuwbouw-MijnEPB

Meer verkoop bestaande woningen

Het aantal nieuwbouwwoningen daalt maar dit betekent niet dat er geen huizen meer gekocht of verkocht worden. Integendeel, er werden tot 20% meer bestaande woningen verkocht in 2016, wat een forse stijging betekent. Meer en meer mensen kiezen dus voor het verbouwen van een bestaande woning in plaats van een nieuwbouwwoning. Waarom?

Bewuste keuze

Heel wat mensen opteren zeer bewust voor het kopen van een huis dat reeds gebouwd is of renovatie, omwille van verscheidene redenen. Eerst en vooral is de bouwgrond schaars geworden en bijgevolg ook zeer duur. Velen zouden wel een nieuwbouw willen kopen, maar kunnen het zich gewoonweg niet permitteren. Daarnaast duurt het bouwen van een nieuwbouw al snel een jaar tot anderhalf jaar. En dan mogen er zich nog geen grote vertragingen voordoen. Wie echter kies voor aankoop van een bestaand huis, kan er vaak vroeger intrekken. Ook de premies die men krijgt bij renovatiewerken spelen een belangrijke rol. De overheid doet diverse inspanningen om de aankoop van bestaande huizen te promoten en velen pikken hier graag op in. Daarnaast moet men nog een rekening houden met het verschil in BTW (6% bij renovatiewerken en 21% bij nieuwbouwwoningen). Kortom, de aankoopprijs van een nieuwbouw is vaak te duur.

Voordelen nieuwbouw

Toch biedt het aankopen van nieuwbouwwoningen ook veel voordelen. Zo is men zeker dat al het materiaal in het nieuwe huis ook echt nieuw is. Verborgen gebreken zijn er dus niet. Ook de verkoopwaarde van een nieuwbouwwoning ligt nog steeds veel hoger dan die van een oudere huis. Daarnaast kan men een nieuwbouw volledig bouwen volgens eigen smaak en kan er geopteerd worden om dit in verschillende fases te doen. Bij een bestaand huis moet men alles nemen zoals men het krijgt, tenzij men nog flink wil investeren in renovatie- of vernieuwingswerken. Dit is vaak een zenuwslopend proces, waarbij vaak verschillende aannemers gecoördineerd moeten worden. Vaak heeft men ook meer onderhoudskosten bij een verbouwde woning dan bij een nieuwbouw. Ook zal het energieverbruik in een nieuwbouw veel lager liggen omwille van de strengere eisen.

Wat kies ik nu best?

Veel hangt dus af van persoonlijke voorkeuren en beschikbare budgetten. Er wordt aangeraden om goed te overleggen met architecten en aannemers om zo in te schatten welke keuze de meest geschikte is voor uw situatie. Meer informatie omtrent verbouwingen en nieuwbouw vind je ook op www.mijnepb.be.

https://www.verbouwkosten.com/verbouw-of-nieuwbouw/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be