fbpx

Wat is diepe geothermie?

Aug 2018

Verschil tussen ondiepe en diepe geothermie

Er is een groot verschil tussen ondiepe en diepe geothermie. Ondiepe geothermie (100 à 150 m) in combinatie met een warmtepomp is een veelgebruikte, veilige en hernieuwbare techniek. Onderstaand artikel gaat niet hierover.

Diepe geothermie (500 à 4000m) kan niet vergeleken worden met ondiepe geothermie omdat de omstandigheden en risico’s waarin geboord moet worden helemaal anders zijn.

 

geothermie-gevaren-MijnEPB

Zijn er risico’s verbonden aan diepe geothermie?

Aangezien het om vrij nieuwe technieken gaat is er vaak nog niet genoeg aandacht voor risico’s op vlak van veiligheid en milieu. Bovendien staat de regelgeving nog niet op punt. Het wordt dus tijd dat overheden een concreet beleid en richtlijnen opstellen om de veiligheid in deze sector te waarborgen.

Verschillende risico’s van diepe geothermie kwamen in de laatste jaren aan het licht:

  • Vervuiling van zoetwaterbronnen
  • Vervuilingen van het werkterrein
  • Kans op een zogenaamde ‘blowout’ waarbij gas of olie ongecontroleerd naar boven spuit
  • Kans op aardbevingen, vooral dichtbij breuklijnen
  • Uitputting van de bodem door continue afvoer van koud water in de grond

Vaak twijfelt men er aan of het duurzame aspect wel de belangrijkste overweging is bij diepe geothermieprojecten. Terwijl het beperken van de kosten meestal centraal staat, mag de veigligheid en kwaliteit van het materiaal hiervoor niet inboeten. Er moet dus nog heel veel onderzoek gebeuren naar diepe geothermie alvorens dit een bewezen schone en ecologische techniek kan worden genoemd.

 

verwarmen met geothermie?

Wens je meer informatie over duurzame energie of heb je vragen omtrent het warmteverlies van je woning of dimensionreing van de warmtepomp? MijnEPB helpt je graag verder met vrijblijvend advies op uw maat.

 

Foto: https://www.cobouw.nl/infra/nieuws/2017/7/risicos-van-winnen-aardwarmte-worden-onderschat-101250797

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be