fbpx

Hoe werkt een digitale elektriciteitsmeter bij zonnepanelen?

Jun 2019

Velen vragen zich af wat nu precies het verschil is tussen een klassieke en digitale elektriciteitsmeter bij zonnepanelen. Draait de teller van een digitale meter ook terug bij het opwekken van elektriciteit zoals bij een gewone meter? Hoe wordt het prosumententarief bepaald bij zo’n digitale meter?

Digitale meter berekend hetzelfde prosumententarief

Bij de klassieke elektriciteitsmeter draait de teller terug bij het opwekken van elektrische energie door zonnepanelen. Een digitale meter daarentegen zal wel twee metingen uitvoeren: één voor injectie en één voor consumptie. Op basis hiervan berekenen ze dan het verbruikstarief en behoud je dus het terugdraai-effect. Op deze manier betaal je bij een digitale meter dus hetzelfde prosumententarief als bij een klassieke elektriciteitsmeter.

Vanaf 2021 treedt ook een compensatiemaatregel in werking. Hierdoor wordt het mogelijk om jouw verbruikte energie te factureren en de geïnjecteerde energie te vermarkten. Op dit moment is het echter nog niet mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de energie die je teveel produceerde.

 

Invoer van duidelijke en transparante tariefstructuur

Momenteel berekent de leverancier de energiekosten enkel op basis van de afname. Een eerlijke verdeling van de netgebonden kosten over alle netgebruikers is noodzakelijk. Hiervoor kan het capaciteitstarief een oplossing bieden. Deze nieuwe tariefstructuur laat toe om het aansluitingsvermogen zo goed mogelijk af te stemmen op de noden van de eindgebruiker. Als bestaande netten optimaal worden benut, moet het net enkel worden uitgebreid wanneer dat strikt noodzakelijk is. Zo houden we de kosten van het distributienet samen onder controle. Bij het capaciteitstarief betaalt elke eindgebruiker voor de door hem/haar gereserveerde capaciteit (het zogenaamde aansluitingsvermogen). Die capaciteit is in overeenstemming met de werkelijke kosten die voor een verbruiker op het net nodig zijn.

Wens je meer te weten te komen over herbruikbare energie of heb je vragen over uw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Neem een kijkje op onze website of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.indiamart.com/proddetail/smart-electrical-meter-project-18775454512.html

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be