fbpx

Wat is de Ug-waarde, Uf-waarde en Uw-waarde van de ramen

Jul 2016

Ug-waarde, Uf-waarde en Uw-waarde

Er zijn drie zaken die de globale U-waarde (Uw-waarde) van het raam beïnvloeden: De u-waarde van het glas (Ug), de u-waarde van het profiel (Uf) en de thermisch verbeterde afstandshouders van het glas.

Wist je dat...

MijnEPB werkt met een commissiesysteem? Beveel ons aan bij je vrienden en word onze ambassadeur! Wanneer je contactpersoon de offerte bevestigt onvang je van ons 4% commissie.

 

Ug-waarde

  • De Ug-waarde (‘g’ staat voor glass) geeft de U-waarde enkel van het glas zelf. De Ug-waarde van het glas mag 1.1 W/m²K zijn volgens de EPB-regelgeving. In de EPB-berekening rekent men tegenwoordig met een Ug-waarde van 1.0 W/m²K. Deels omwille van de betere U-waarde van het glas en deels omdat dit glas automatisch een lagere zonnetoetredingsfactor heeft (ZTA of g-waarde) die zorgt voor een lagere oververhitting.

Uf-waarde

  • De Uf-waarde (‘f’ staat voor frame) laat weten hoeveel warmte er verloren gaat via het raamprofiel. PVC scoort op dit vlak vaak beter dan hout en aluminium. Aluminium profielen scoren vaak het minst goed. Met stalen ramen is het vaak niet mogelijk om binnen de toelaatbare eisen te blijven.

Afstandshouders van het glas

  • Ook de afstandshouders waarmee het dubbel of driedubbel glas wordt samengehouden heeft een invloed op de Uw-waarde van het glas. Er zijn de klassieke aluminium afstandshouders en je hebt de thermisch verbeterde afstandshouders.

Uw-waarde

  • De Uw-waarde (‘w’ staat voor window) geeft mee hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam. Men rekent hierin zowel het glas (Ug), het profiel (Uf) als de afstandshouders van het glas.

De raamleverancier levert een gedetailleerd Uw-waarde verslag. Hij zorgt ervoor dat de bouwheer ramen plaatst die voldoen aan de vooropgestelde Uw-waarde. Deze waardes zijn 1.5 W/m²K (voor bouwaanvragen na 01/01/2016) of 1.8 W/m²K (voor bouwaanvragen na 01/01/2014). Zo kan een offerte worden opgemaakt die hieraan voldoet. De raamleverancier maakt dan een geschikte combinatie van profiel, glas en afstandshouders. Uiteraard zijn wij ook steeds bereid hiervoor de nodige simulaties te maken.

We schreven ook eerder een artikel over condensatie aan de buitenzijde van de ramen. Lees er hier alles over.

 

Afbeelding: Inexposed

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be