fbpx

Steeds meer onderzoek naar efficiëntere zonnecellen

May 2019

Zonnecellen hebben ongetwijfeld een grote impact op het toekomstige energiesysteem. Toch hangt de integratie van zonnepanelen in onze maatschappij sterk af van de efficiëntie en de prijs. Hoe hoger het rendement, hoe sneller je jouw zonnepanelen terugverdient. Onderzoek naar efficiëntere en betaalbare zonnecellen is daarom nog volop aan de gang.

Rendement zonnecellen moet omhoog

Het investeren in zonnepanelen is zeker de moeite waard, vooral op lange termijn. Denk maar aan de stijgende energieprijzen en het milieu. Momenteel ligt de efficiëntie van de meeste zonnecellen (kristallijn siliciumzonnecellen) tussen 15% en 22%. Dit wil zeggen dat maximaal 22% van het zonlicht effectief kan omgezet worden in elektriciteit. Onderzoekers toonden aan dat een efficiëntie van 25% mogelijk is met siliciumzonnecellen. Om een nog betere efficiëntie te verkrijgen moeten we overschakelen  op het gebruik van andere componenten.

Hoger rendement met Perovskiet zonnecellen

In een recent innovatieproject in Nederland hebben onderzoekers zogenaamde Perovskiet zonnecellen getest. De perovskiet microkristallen, die trouwens de helft goedkoper zijn, kunnen nu al een efficiëntie van 25% behalen. Deze zonnecellen kunnen zelfs als coating aangebracht worden op een flexibel substraat. Wetenschappers claimen dat een rendement van maar liefst 28% tegen eind 2018 mogelijk zou moeten zijn. Perovskietcellen zijn een hybridesysteem (een combinatie van meerdere componenten) en geven zo de efficiëntie een flinke boost.

Van laboratorium naar de praktijk

Hoewel deze nieuwe systemen met perovskietzonnecellen veelbelovend zijn, kampt men momenteel nog met praktische moeilijkheden. De stabiliteit van de cellen blijkt slechts enkele weken tot maanden. Ook is het behalen van dezelfde hoge efficiëntie op grote schaal niet evident. Het zal dus nog even duren vooraleer we massaal zullen overschakelen naar dit systeem.

Wil je meer te weten komen over duurzame energiesystemen of zoek je een energieverslaggever voor uw renovatie -of bouwproject? Neem vlug een kijkje op onze website of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://sciencetrends.com/dimensional-engineering-another-approach-resolving-stability-issue-high-efficiency-perovskite-solar-cells/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be