fbpx

Elektrische weerstand. Wordt deze afgestraft in EPB?

Nov 2017

Elektrische weerstand. Wordt deze afgestraft in EPB?

Dit artikel focust zich verder op de elektrische weerstand van verwarmingstoestellen. Daarna geven we een antwoord over het waarom deze verwarmingstoestellen worden afgestraft in functie van de EPB.

 

elektrische weerstand_MijnEPB

 

Verduidelijking van EPB

EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Elk gebouw waarvoor een bouwaanvraag wordt ingediend moet voldoen aan bepaalde eisen op vlak van energie én binnenklimaat. Dit zijn de EPB-eisen. Deze eisen werden ingevoerd door de Europese Unie en heeft als doel het energieverbruik per huishouden te beperken. De eisen worden elk jaar strenger met als gevolg dat woningen energiezuiniger gaan worden en dus minder vervuilend gaan worden.

 

Wat heeft dit te maken met elektrisch verwarmen?

Volledig verwarmen met elektrische verwarming wordt afgeraden. De aankoop van zulke toestellen is goedkoper maar het elektrisch gebruik ligt hoog. De prijs voor elektriciteit ligt in België zo’n 50% hoger dan gas. Waarom? Elektriciteit is – in tegenstelling tot aardgas en stookolie – geen primaire energie. Elektriciteit wordt immers opgewekt in elektriciteitscentrales en daarna getransporteerd naar de woning.

 

Dan hebben we nog het E-peil.

Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties ervan in standaardomstandigheden. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is. Op het hele proces (elektriciteitstransport naar de woning) zit een groot verlies. Dit wordt bij het becijferen van het E-peil in rekening gebracht. Meer concreet: wordt in een woning zonder elektrische verwarming 1 kWh verbruikt dan wordt het verbruik vermenigvuldigd met 1 doordat fossiele brandstoffen een primaire energiefactor krijgen, gelijk aan 1. Voor elektriciteit ligt dat anders. De primaire energiefactor voor elektriciteit is 2,5. Dus, het elektriciteitsverbruik wordt vermenigvuldigd met 2,5. Daarmee gaat het E-peil sterk de hoogte in. Als je dus een goed E-peil wil bereiken is verwarmen op elektriciteit geen goed idee.

 

Dat voel je in je portemonnee.

Elektrisch verwarmen verbruikt veel. Je mag rekenen op een verbruik van ca. 20.000 kWh per jaar. Een standaard gezin zonder elektrische verwarming verbruikt gemiddeld 3500 kWh per jaar. Verwarmen op elektriciteit is dus duur. Wie eraan denkt gebruik te maken van elektrische accumulatoren komt ook bedrogen uit. Accumulatieverwarming zet elektriciteit ‘s nachts (tegen het goedkope nachttarief) om in warmte, slaat deze tijdelijk op en geeft de warmte overdag weer af aan de omgeving. Het nadeel hieraan is dat het in de ochtend te warm is. Tegen ’s avonds is het dan weer te koud want de accumulator heeft tegen dan al zijn warmte verloren of wordt er overgeschakeld naar het duurdere dagtarief.

 

Wat met infra-rood verwarming?

Infra-rood verwarming is geen verwarming met een elektrische weerstand. Momenteel is het niet mogelijk om dit type verwarming correct in te geven in de EPB-software. Ook hierin hebben we een ruime ervaring om tot een zo goed mogelijk E-peil te komen met infra-rood verwarming.

Heb je zelf bouwplannen en twijfel je nog welke type verwarming de meeste voordelen biedt? Contacteer ons dan snel voor een vrijblijvende offerte zodat jullie op ons advies kunnen rekenen.

 

Foto: homeself.com

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be