fbpx

Is het aanstellen van een energieverslaggever verplicht?

Jul 2018

Is het aanstellen van een energieverslaggever verplicht?

Sinds 1 januari 2006 dient iedereen die bouwt, verbouwt of renoveert rekening te houden met de EPB normen die vooropgesteld werden. Dit zijn bepaalde eisen betreffende isolatie, ventilatie, energieverbruik, … waaraan een woning moet voldoen. Men is dus verplicht om beroep te doen op een energieverslaggever tijdens de bouwwerken, tenzij het gaat om zeer kleine verbouwingen. Hoe je dit precies doet lees je verder in dit artikel.

Energieverslaggever-verplicht-MijnEPB

Op zoek naar de geschikte energieverslaggever

Als bouwheer ben je zelf verantwoordelijk voor het aanstellen van een energieverslaggever. In sommige gevallen kan de architect zelf optreden als verslaggever maar vaak zal hij of zij iemand aanraden. Of u dan effectief die persoon kiest is uw eigen vrije keuze.

Wanneer in actie

De energieverslaggever treedt zowel voor aanvang van de bouwwerken als erna in actie. Voor aanvang van de werken moet er een startverklaring ingediend worden. Hierin staan algemene gegevens over de bouwheer, het bouwproject en de aangestelde verslaggever. Er moet eveneens een voorafberekening opgesteld worden om tijdig te kunnen vaststellen of de EPB-eisen kunnen gehaald worden. Indien dit niet het geval is kunnen er nog maatregelen genomen worden om toch aan de eisen te voldoen.

Check na afronding

Wanneer de werken erop zitten, checkt de energieverslaggever de woning. Hierbij wordt nagegaan of de afgewerkte woning conform is met alle eisen in de EPB aangifte. Tijdens de bouw worden er heel vaak bepaalde zaken veranderd of bijgewerkt, waardoor de uiteindelijke energieprestaties van het huis helemaal anders kunnen zijn. De verslaggever controleert dit zorgvuldig en maakt achteraf een verslag op. Uiteraard staat de verslaggever ook steeds paraat voor advies op maat indien er bepaalde zaken nog aangepast moeten worden.

Kostenplaatje

De kostprijs voor de diensten van een energieverslaggever variëren sterk. Zelf op zoek gaan vraagt misschien wat extra tijd en energie maar zal zeer waarschijnlijk wel resulteren in een betere prijs/kwaliteit.

Ben je op zoek naar een betaalbare en ervaren energieverslaggever? MijnEPB helpt je hier graag me verder. Neem gerust een kijkje op onze website of contacteer ons voor een vrijblijvende offerte.

Foto: https://www.energoinfo.com/listing/ukraine-adopts-energy-performance-of-buildings-and-metering-laws/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be