fbpx

EPC gemeenschappelijke delen

Dec 2022

Wat is EPC voor gemeenschappelijke delen?

EPC is een afkorting voor Energieprestatiecertificaat. Het EPC voor gemeenschappelijke delen slaat dus op het energieprestatiecertificaat van gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. Het is een verplichte energieprestatie-inspectie die moet uitgevoerd worden voor appartementsgebouwen in Vlaanderen.

Energieprestatie EPC gemeenschappelijke delen

 

Wat is het doel van de EPC voor gemeenschappelijke delen?

Het doel van het certificaat is om de energieprestatie van het gebouw te beoordelen en te verbeteren. Dit met het oog op het verminderen van de energiekosten en het verminderen van de CO2-uitstoot. De wetgeving rond EPC gemeenschappelijke delen is ingevoerd om te voldoen aan de Europese doelstellingen voor energie-efficiëntie.

 

Eind 2022 onvoldoende gemeenschappelijke delen met EPC

Eigenaars van Vlaamse middelgrote appartementen dreigen massaal boete te ontvangen: minder dan 12.000 ‘EPC gemeenschappelijke delen’ zijn opgemaakt en de deadline nadert. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) waarschuwt VME’s en eigenaars van appartementen om tijdig in actie te schieten om een boete voor het niet tijdig indienen van een geldig EPC te vermijden.

 

Grote appartementsgebouwen reeds in 2021 verplicht

Grote appartementsgebouwen (gebouwen met minstens 15 eenheden) waren al verplicht om tegen eind 2021 een geldig EPC GD te hebben. Voor middelgrote appartementsgebouwen (gebouwen met 5 tot 14 eenheden) is de deadline 1 januari 2023. Er werden naar schatting nog maar 11.815 EPC GD opgemaakt, terwijl de deadline voor zo’n 60.000 appartementsgebouwen geldt.

 

Slechts 20% van de middelgrote appartementen voldoet

Er is nog veel werk aan de winkel. Slechts 20% van de middelgrote appartementsgebouwen voldoet momenteel aan de verplichting. Daarbovenop zijn de energiedeskundigen die instaan voor de opmaak van zo’n EPC momenteel overbevraagd. Heel wat VME’s en eigenaars riskeren dus een boete omdat ze niet tijdig actie hebben ondernomen.

 

Boete wegens laattijdigheid

Bij het niet tijdig beschikken over een geldig EPC GD legt het VEKA aan de eigenaar of vereniging van mede-eigenaars (VME) een administratieve geldboete op tussen 500 en 5000 euro, afhankelijk van het aantal aanwezige gebouweenheden binnen het gebouw. Het betalen van deze boete zorgt echter niet dat je geen EPC meer nodig hebt. Je hebt alsnog een EPC nodig.

 

MijnEPB maakt jouw EPC op!

Bij MijnEPB zitten heel wat specialisten in het opmaken van EPC gemeenschappelijke delen. Wij hebben jarenlange ervaring in de bouwsector en weten precies hoe we uw appartementsgebouw op de meest efficiënte manier kunnen laten voldoen aan de verplichtingen van het Energieprestatiecertificaat.

Met onze professionele aanpak en expertise kunnen we u garanderen dat uw EPC gemeenschappelijke delen op tijd en correct zal worden opgemaakt, zodat u geen boete riskeert. Bovendien bieden we u competitieve tarieven en een snelle service, zodat u zonder zorgen verder kunt gaan met het beheer van het appartementsgebouw.

Kies voor MijnEPB als uw partner in het opmaken van EPC gemeenschappelijke delen en neem vandaag nog contact op.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be