fbpx

Warmtenetten als hernieuwbare energiebron

Dec 2017

Warmtenetten als hernieuwbare energiebron

In de laatste jaren wordt intensief gezocht naar alternatieve (groene) energiebronnen waarbij afgestapt kan worden van milieubelastende energiewinning, zoals aardgas. In deze context worden warmtenetten beschouwd als een veelbelovend alternatief. Interesse? lees zeker verder in dit artikel.

Wat zijn nu precies warmtenetten?

Een warmtenet is een systeem waarin de restwarmte van bedrijven of ondergrondse warmte (geothermie) gebruikt wordt voor de opwarming van een centrale watervoorziening. Op deze watervoorziening kunnen woningen, bedrijven, publieke gebouwen of zelfs hele steden worden aangesloten. Aan de hand van warmtewisselaars wordt de warmte uit dit netwerk gerecupereerd. Deze warmte wordt dan gebruikt voor centrale verwarming of sanitaire voorzieningen. Hoewel dit concept al zeer lang bestaat is deze pas in de laatste jaren aan een serieuze opmars bezig in België.

Warmtenetten-MijnEPB

 

Wat zijn de voordelen?

Een belangrijk voordeel van deze groene energievoorziening is de mogelijkheid om op verscheidene energiebronnen over te schakelen, waarbij geen hinder wordt ondervonden door de eindgebruiker. Eens je bent aangesloten op een warmtenet kun je hiervan tientallen jaren profiteren zonder enige aanpassingswerken. Verder is deze energievoorziening zeer betrouwbaar, comfortabel en betaal je enkel voor de energie die je verbruikt. Het afgiftestation (installatie in uw woning voor warmtewisseling) neemt minder plaats in dan een boiler of gasketel en vergt weinig onderhoud. Hierbij valt de kost voor opslag van brandstof en het risico op CO-vergiftiging ook weg.
De aansluiting op zo’n warmtenetwerk is vooral voordelig op plaatsen waar een of meerdere warmtevoorzieningen zijn (verbrandingsovens, fabrieken, elektriciteitscentrales, …) en veel potentiële afnemers. Hoe meer gebouwen aangesloten zijn op dit net, hoe lager de prijs.

Zijn er ook nadelen?

Een belangrijk nadeel van dit concept is het feit dat de aanleg van dergelijk ondergronds netwerk vrij duur is. Gezien een warmtevoorziening niet altijd aanwezig is in een dichtbevolkt gebied, dient het warm water verder getransporteerd te worden. Dit leidt tot een hogere kost en meer warmteverliezen. Verder biedt de aansluiting op zo’n netwerk nog geen groot voordeel op uw energiefactuur, waardoor de overstap naar groene energie bij veel gebruikers nog niet aantrekkelijk genoeg is. Ook is de combinatie van aardgas en een warmtenet niet mogelijk, aangezien dit niet rendabel is.

Sluit ik mij nu beter aan op zo’n warmtenet?

Uit recent onderzoek blijkt dat warmtenetten veel potentieel bezitten als hernieuwbare energiebron. Hierdoor werden in de laatste jaren verschillende projecten opgestart. Benieuwd of u zich nu of in de toekomst beter aansluit op zo’n warmtenetwerk? Op deze link vind je een ‘warmtekaart’ van Vlaanderen, waarop de meest geschikte plaatsen worden weergeven voor een aansluiting op een warmtenet op dit moment. Een overzicht van de reeds bestaande warmtenetten in Vlaanderen vind je hier.

Wil je meer te weten komen over hernieuwbare energie of heb je vragen over het energieverbruik in uw woning? Surf dan snel naar www.mijnepb.be, waar je alle informatie kunt verkrijgen.

Foto: http://www.warmtenetalkmaar.nl/projectinformatie/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be