fbpx

Wetgeving EPC Niet Residentieel België

Hieronder vindt u een tijdlijn die de gemaakte timings teruggeeft met de bijhorende verplichtingen. Deze nieuwe wetten komen doordat Vlaanderen streeft naar koolstofneutraliteit voor niet-residentiële gebouwen tegen 2050 en hiervoor verplichtingen heeft ingevoerd voor grondige renovaties om dit doel te bereiken.

EPC NR Tijdlijn niet residentieel gebouwen 500m 2023 2024 2025

Wat houdt een EPC voor een niet-residentiële eenheid in?

Dit EPC geeft de energiezuinigheid weer van een gebouweenheid die gebruikt wordt als kantoor, school, winkel, ziekenhuis,… en toont hoeveel inspanningen nog nodig zijn om te renoveren tot een koolstofneutrale gebouweenheid.

Meer info over het EPC NR vind je in dit artikel.

 

Hoe wordt een EPC NR opgemaakt?

De opmaak van het Energieprestatiecertificaat gebeurt volgens een nieuwe methodiek. Zo wordt er op twee manieren een energielabel bepaald voor het gebouw.

  • Label op basis van de werkelijk gemeten energiebron (elektriciteit, gas, …)
  • Theoretische waarde waarbij het verbruik gedeeld wordt door de oppervlakte van de gebouwen waarop de EPC NR betrekking heeft.

 

Welke gebouwen zijn niet-residentieel?

een gebouweenheid met een kantoor-, school-, gezondheids-, sport-, handels-, horeca- of bijeenkomstfunctie, of eenheden in publieke gebouwen of overheidsgebouwen. 

Hierop zijn enkele uitzonderingen. 

  • Landbouwbedrijven
  • industriële bedrijven
  • loodsen
  • opslagplaatsen 
  • religieuze gebouwen worden niet verwacht om een EPC te hebben. 
  • Ook tijdelijke gebouwen (<2 jaar) en gebouwen onder de 50 m2 vallen onder deze uitzondering.

EPC NR

Concrete uitvoering

Na goedkeuring van de offerte contacteert onze energiedeskundige type D jullie om een afspraak te maken voor bezoek. Om een goed verloop te garanderen vragen wij reeds op voorhand enkele beschikbare documenten op, zoals grondplannen, documentatie over aanwezige isolatie en installaties, energiefacturen zodat het jaarlijks energieverbruik kan ingegeven worden.

De energiedeskundige komt daarna ter plaatse om de site te bezoeken, en gaat reeds (deels) zijn analyse invullen in de software. Dit doen we om te vermijden dat we iets over het hoofd zien. Hij neemt ook foto’s van de situatie ter plekke en neemt de meterstanden op.
Na het bezoek blijven wij ook actief de situatie opvolgen, mochten er renovaties en/of wijzigingen voorkomen. Ook moeten jaarlijks verplicht alle meterstanden in het EPC ingevuld worden. Dit kan gewoon via duidelijke foto’s op mail, of we kunnen hiervoor ook ter plaatse komen.

EPC NR niet residentieel

Hoeveel kost een EPC NR?

De prijzen variëren, deze gaan van 500€ voor kleine handelszaken tot 10.000€ voor zeer grote sites met verschillende gebouwen op. De kostprijs is dus steeds afhankelijk van de grootte van het gebouw. Wij houden hiermee rekening zodat je steeds kan rekenen op een zeer interessante prijs. Aarzel dus niet om offerte op te vragen voor uw site.

Wetgeving in detail:

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be