fbpx

De gasabsorptiewarmtepomp als rendabele warmtebron

Feb 2018

De gasabsorptiewarmtepomp als rendabele warmtebron

Een gasabsorptiewarmtepomp is een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp waarvan de compressor aardgas gebruikt in plaats van elektriciteit als energiebron. Vooral bij verwarming van grotere ruimtes wordt deze techniek toegepast. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan verder in dit artikel.

Gasabsorptiewarmtepomp-MijnEPB

Voordelen en nadelen

Een gasabsorptiewarmtepomp heeft hetzelfde werkingsprincipe als een elektrische warmtepomp, behalve dat deze gevoed wordt met aardgas i.p.v. elektriciteit. Doordat de aankoopprijs van aardgas beduidend lager ligt wordt wel een hoger rendement (160%) bekomen dan bij een warmtepomp op elektriciteit (107%). Daar komt nog eens bij kijken dat niet iedereen een voldoende sterk elektriciteitsnet heeft. Bij gas is dit dan ook nooit een probleem. Daarnaast is de pomp zeer zuinig en makkelijk buiten te plaatsen waardoor er geen kostbare ruimte verloren gaat binnenin het gebouw. Het systeem zelf is ook kleiner.

De investeringskost voor een gasabsorptiewarmtepomp ligt beduidend hoger dan bij een warmtepomp op elektriciteit. Ook het onderhoud dient regelmatiger te gebeuren door de gasmotor. Ondanks de hogere investeringskost heeft dit systeem toch een financieel voordeel op termijn. Door een daling van maar liefst 40% op je energiefactuur kun je de aankoopprijs na vier jaar al terugwinnen.

Toepassingen

Een gasabsorptiewarmtepomp is uitermate geschikt wanneer men veel vermogen nodig heeft zoals bij serres, toonzalen,… Ook wanneer het elektriciteitsnetwerk niet sterk genoeg is, is deze pomp ideaal! Momenteel wordt de gasabsorptiewarmtepomp nog niet aangeboden voor particulieren. Het kleinste systeem omvat 35 kilowatt maar dit is nog steeds te groot voor een gewone woning.

Verder is het wel mogelijk om een gasabsorptiewarmtepomp collectief te gaan gebruiken om meerdere woningen te verwarmen. Zo kun je nieuwe wijken, lofts, …voorzien van een gasabsorptiewarmtepomp en op die manier alle woningen verwarmen. Uiteraard dient men hiervoor dan een volledig uitgewerkt plan te hebben hoe men het verbruik zal kunnen verrekenen per individuele wooneenheid en wie moet opdraaien voor bepaalde kosten.

Wil je meer weten over rendabele energievoorzieningen of heb je vragen over uw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Je kan hierover meer informatie terugvinden op www.mijnepb.be.

Foto: https://warmtepomp-weetjes.nl/soorten/gasabsorptie-warmtepomp/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be