fbpx

Glas als dragend materiaal in gebouwen en constructies

May 2019

Sinds 1990 experimenteerd men met glas als dragend materiaal in gebouwen en constructies. Gezien het broos karakter van glas brengt dit uiteraard heel wat uitdagingen met zich mee. Er bestaan al enkele technieken die ervoor zorgen dat je glas kunt gebruiken als draagstructuur op een veilig manier.

 

Uniek bouwmateriaal

Glas heeft unieke eigenschappen en wordt daarom al honderden jaren gebruikt als bouwmateriaal. Dit is vooral omwille van de transparantie. Glas als draagmateriaal werd in de jaren 90 geïntroduceerd. Dit leidde al snel tot unieke bouwconcepten. Je kan zelfs hele muren uit glas vervaardigen. Op die manier kan je zelfs ruimtes met een 360° uitzicht naar buiten crëeren. Maar het gebruik van zo’n broos materiaal brengt natuurlijk heel wat technische uitdagingen met zich mee.

Enkele praktische uitdagingen bij het gebruik van glas als dragend materiaal

Glas wordt al verschillende eeuwen verwerkt in allerlei gebouwen en constructies. Het is echter maar sinds 1990 dat je met glazen draagstructuren kunt experimenteren. Nu bestaan er reeds verschillende technieken waarmee je glas als dragend materiaal kunt toepassen op een veilige manier. Een belangrijke techniek is het zogenaamde ‘thermisch harden’. Dit thermisch behandeld glas (ook wel veiligheidsglas of getemperd glas genoemd) is veel sterker en kan dus hogere drukken aan. Een andere techniek is ‘laminatie’ waarbij men meerdere glazen platen tegen elkaar plaatst met adhesieve kunststoffolie ertussen. Dit zorgt ervoor dat er bij breuk geen vallende stukken voorkomen en dat de stabiliteit van de constructie niet in het gedrang komt.

Ook moeten er geschikte verbindingen kunnen gemaakt worden tussen de dragende ruiten en het dak en onderkant. Veelal klemt men de glazen plaat in tussen een staalconstructie. Een uitgebreide studie over glazen draagstructuren in gebouwen vind je hier.

Uiteraard gaat het gebruik van grote glazen oppervlakken ook gepaard met energieverliezen. Wil je meer te weten komen over verschillende bouwtechnieken en hoe je zelf energiezuinig en duurzaam kunt bouwen of renoveren? Neem dan een kijkje op onze website (www.mijnEPB.be) voor meer informatie en contacteer ons voor advies op maat.

 

Afbeelding: http://dmc2003sg.com/about-us/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be