fbpx

Groene energie in Vlaanderen komt hoofdzakelijk van houtverbranding

Sep 2019

Onlangs berichtte het VRT-nieuws een opmerkelijk resultaat over de productie van groene energie in Vlaanderen. Groene energie wordt bij ons namelijk het meest geproduceerd door houtkachels en open haarden. Toch wordt er vanuit de Vlaamse Milieumaatschappij opgeroepen om geen hout meer te stoken wegens de slechte luchtkwaliteit. Waarom wordt er dan nog zoveel met hout gestookt?

Houtverbranding produceert ook hernieuwbare energie

Groene energie in Vlaanderen is hoofdzakelijk afkomstig van houtverbranding (kachels, pelletkachels, open haarden, …). Houtverbranding produceert maar liefst 22,06% van alle groene energie. Zonnepanelen (goed voor 12,54%) en windmolens (9,4%) scoren hier dus betrekkelijk lager. Toch blijkt dat houtverbranding veel CO2 en andere stoffen (vb. fijn stof) produceert en dus zeer belastend is voor het milieu. Hoe komt het dan dat houtverbranding toch zoveel voorkomt?

In Europa wordt de warmte afkomstig van houtverbranding nog steeds als groene energie beschouwd. Dit wil zeggen dat deze warmte opgenomen wordt in de energie-doelstellingen. De reden hiervoor is het zogenaamde CO2-neutrale karakter van hout. Een boom neemt tijdens zijn levensduur evenveel CO2 op als de hoeveelheid CO2 die vrijkomt tijdens de verbranding. Die vrijgekomen hoeveelheid CO2 wordt op zijn beurt opgenomen door een andere boom. Het is dus de bedoeling om voor elke boom die verbrand wordt een nieuwe te planten ener dus netto geen CO2 bijkomt.

Oproep om toch geen hout meer te stoken

 Het energieneutraal karakter van hout blijkt toch een beetje optimistisch. Er wordt hierbij van uitgegaan dat aangekocht hout op de meest ecologische wijze wordt getransporteerd en dat het hout van topkwaliteit is. In realiteit is dit veelal niet zo. Ook produceert houtverbranding veel schadelijke stoffen, zoals fijnstof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze PAK kunnen zelfs kankerverwekkend zijn. Omwille van deze redenen wordt er toch sterk aangeraden om over te schakelen naar propere groene energiebronnen zoals zonnepanelen. De wetgeving omtrent het gebruik van oude of nieuwe kachels wordt dan ook steeds strenger.

Wil je meer te weten komen over duurzame energie of ben je op zoek naar een geschikte persoon voor uw EPB, VC of ventilatieverslaggeving? Surf dan snel naar www.mijnEPB.be of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.istockphoto.com

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be