fbpx

Een goed ventilatievoorontwerp is van groot belang

May 2017

Een goed ventilatievoorontwerp is van groot belang

Bij elke nieuwbouwwoning en in geval van grote renovatiewerken is het door de wet verplicht om ventilatie in de woning te voorzien. Deze verplichting ontstond de laatste jaren door de stijgende isolatie binnenshuis. Men vult namelijk alle spouwen op en dicht alle gaten om optimaal te isoleren maar hierdoor verminderd ook het ventilatievermogen van de woning. Naast de EPB-verslaggeving moet nu ook een ventilatieverslaggever worden aangesteld. Deze laatste maakt het ventilatievoorontwerp op.

Ventilatievoorontwerp opgesteld door de ventilatieverslaggever - MijnEPB

 

Het nut van een ventilatievoorontwerp (VVO)

Het ventilatievoorontwerp moet sinds 1 januari 2016 verplicht beschikbaar zijn vóór het indienen van de EPB-startverklaring. Sommigen aanzien dit als een overbodige en nutteloze verplichting maar het VVO biedt heel wat voordelen. Het is namelijk een nuttig instrument voor alle partijen die betrokken zijn bij de bouw- of renovatiewerken, vooral voor de aannemers, bouwheer en architect. Deze laatste kan met behulp van een ventilatievoorontwerp al rekening houden met de praktische implicaties voor het bouwontwerp en hier optimaal op inspelen. Ook de installateurs en aannemers zijn hierbij zeker gebaat want zij kunnen de plaatsing meteen correct uitvoeren zodat er achteraf geen kap- of breekwerk en diverse correcties moeten gebeuren. Uiteindelijk wint men dus aanzienlijk wat tijd en euro’s. De ventilatie die men plaatst moet aan diverse voorwaarden voldoen. Hiervoor zijn specifieke controledocumenten en richtlijnen opgesteld die men makkelijk kan opvragen via het BCCA.

 

Het ventilatievoorontwerp is niet bindend

Het ventilatievoorontwerp moet verplicht aanwezig zijn maar is niet bindend. Dit houdt in dat men achteraf nog kan afwijken van het originele ontwerp mocht dit nodig blijken. Men mag uiteraard nooit afwijken van de wettelijke voorschriften (zoals de debieten) wanneer men wijzigingen gaat doorvoeren.

 

Een goede voorbereiding: goud waard!

Voor wie het nog niet wist, bouwen en verbouwen brengt vaak heel wat zorgen met zich mee. Zich optimaal voorbereiden is dan ook de boodschap om zo weinig mogelijk onvoorziene omstandigheden te creëren. Een ventilatievoorontwerp maakt hiervan een belangrijk deel uit dus zeker het overwegen waard. Via de architect kan men meer informatie opvragen van specialisten die zullen kunnen helpen bij het opstellen van een VVO.

 

Nog een ventilatieverslaggever nodig?

Zoekt u nog een ervaren ventilatieverslaggever? Neem dan zeker contact op met MijnEPB voor een vrijblijvende offerte. Zij kunnen u op korte termijn verder helpen aan een interessant tarief.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be