fbpx

Hoe populair is een haardvuur nog?

May 2017

Hoe populair is een haardvuur?

De gezelligheid die een haardvuur met zich meebrengt is eindeloos en onvervangbaar aldus velen. De warmte is veel intenser dan bij het gebruik van centrale verwarming en bovendien zorgt een open haard voor een unieke sfeer. Een combinatie lijkt dus de ideale mix.

Hoe populair is een haardvuur nog? - Haardvuren - MijnEPB

Haardvuur op hout of bio-ethanol

Wie in een appartement of woning zonder schoorsteen woonde kon tot voor kort niet genieten van de unieke warmte van een open haard. Inmiddels is dit veranderd door de opkomst van open haarden op bio-ethanol. Deze hebben namelijk geen schoorsteen nodig en toevoer van brandstof of afvoer van rookgas is overbodig. De kans dat de haardvuren op bio-ethanol dus enkel aan belangstelling zullen winnen is zeer groot volgens de producenten van deze systemen. Bovendien heeft men hiervoor weinig ruimte nodig en is de installatie en verbruik zeer betaalbaar.

 

Minder hout, meer gas

De negatieve berichten over het verbranden van hout zorgen ervoor dat men meer en meer opteert voor gashaardvuren. Onderzoek wees uit dat er bij het stoken van hout heel wat fijn stof vrijkomt, wat enorm vervuilend is. De houtkachel blijkt een grotere vervuiler dan de auto op dit vlak. En omdat iedereen zich meer bewust wordt van de milieuvervuiling en het feit dat hieraan iets moet gedaan worden, gaat men op zoek naar milieuvriendelijker alternatieven. Zie ook onze eerdere artikelen:

 

Populair

Toch blijven houthaarden extreem populair. Het écht knisperend geluid van een houthaard of kachel geeft velen net dat tikkeltje meer gezelligheid waarnaar men op zoek is. Een moderne houthaard produceert bovendien 90% minder fijn stof dan zijn voorganger waardoor de vervuiling sterk afgenomen is.

 

Verschillende types haardvuur

Meer en meer mensen blijken ook dol te zijn op een hoge haard. Een tweede vereiste is dat het vuur er zo realistisch moet uitzien wanneer men niet kiest voor een houtvuur. Meerdere branders tegelijk gebruiken en een geleidelijke regulering helpen hierbij.
Haardvuren worden dus meer en meer gekocht om een intens gevoel van gezelligheid te creëren en niet zozeer voor de warmte. Een eerder emotionele aankoop dus in plaats van een functionele zoals vroeger.

 

Vraag raad aan uw EPB-verslaggever of een haardvuur gecombineerd kan worden met uw centrale verwarming.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be