fbpx

Invoer van de digitale energiemeter wordt met half jaar uitgesteld

Dec 2018

De invoer van de digitale energiemeter wordt met een half jaar uitgesteld. De aanbesteding door Fluvius gebeurde nochtans ruim op tijd. Toch kan het bedrijf in kwestie de energiemeters niet op tijd leveren. Mensen met zonnepanelen zullen dus voorlopig nog geen digitale meter krijgen. Hierdoor lopen de geplande proefprojecten vertraging op en duurt het langer vooraleer men een vlotte installatie kan verzekeren.

Nog even wachten op de digitale energiemeter

Sinds 2017 spreekt de Vlaamse regering over de invoer van de digitale energiemeter. De prioriteit ligt vooral bij nieuwe gebouwen, ingrijpende energetische renovaties en gebouwen met zonnepanelen. Dit project werd door Fluvius aanbesteed  aan een bedrijf die de meters zou produceren. Ondanks de ruim voorziene tijd, kan het bedrijf in kwestie de digitale energiemeters niet tijdig leveren. Daarom zal de regering de invoer van deze digitale meters noodgedwongen moeten uitstellen. Hierdoor wordt de opstart van proefprojecten ook uitgesteld. Deze proefprojecten zijn noodzakelijk om een vlotte installatie te kunnen garanderen. Minister van Energie Bart Tommelein  zet de uiteindelijke deadline op 1 juli 2019. Hij verwacht ook dat Fluvius een schadevergoeding zal eisen voor de laattijdige levering.

Zonnepaneleneigenaars behouden voorlopig klassieke meter

Door het uitstel van levering zijn zonnepaneleneigenaars nu ook geen prioriteit meer voor een digitale meter. Het is trouwens ook nog niet duidelijk wat het effect van de digitale meter zal zijn op het ‘terugdraaien van de teller’ en het prosumententarief. Minister Tommelein stelt voor dat deze mensen zelf zouden mogen kiezen. Ofwel behouden ze de terugdraaiende teller en betalen ze prosumententarief, ofwel installeren ze een digitale meter en betalen ze geen prosumententarief. De regering beloofde ook aan zonnepaneleneigenaars dat ze het rendement van de terugdraaiende teller 15 jaar kunnen behouden. Zolang dit niet het geval is bij digitale meters zal men deze dus nog niet plaatsen.

Ben je zelf bezig met een ingrijpende energetische renovatie of nieuwbouw en zoek je een gekwalificeerd EPB, VC of ventilatieverslaggever? Surf dan snel naar onze website voor meer informatie of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be