fbpx

Ventilatieve koeling: efficiënt, natuurlijk en zuinig!

Apr 2018

Ventilatieve koeling: efficiënt, natuurlijk en zuinig!

Ventilatieve koeling is een systeem waarbij een doorgedreven ventilatie in combinatie met zonnewering zorgt voor efficiënte koeling in uw woning. Hierdoor wordt het binnenklimaat op een efficiënte en natuurlijke wijze beheert zonder tussenkomst van kunstmatige airconditioning.

ventilatieve-koeling-MijnEPB

Hoe werkt ventilatieve koeling?

In de bouwwereld wordt steeds meer aandacht gegeven aan luchtdicht bouwen en een zo goed mogelijke isolatie. Dit is vooral om energieverliezen zoveel mogelijk te beperken. Dit wil wel zeggen dat de vraag naar koeling in de zomer steeds belangrijker wordt. Ook omwille van het stijgend aantal warme dagen door de klimaatopwarming wordt er meer en meer gefocust op efficiënte en rendabele koelsystemen.

Hierbij vormt ventilatieve koeling een uitstekende oplossing. Dit systeem combineert een doorgedreven ventilatie met een goede zonnewering. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van aangepaste raamroosters die ventilatielucht doorlaten maar het zonlicht tegenhouden. De koude buitenlucht wordt naar binnengezogen en koelt de woning geleidelijk af. Tijdens de nacht kan zelfs een temperatuursdaling van 5 °C bekomen worden! De openingen van de raamroosters kan overdag geregeld worden om een goede controle van het binneklimaat te bekomen.

Is dit systeem geschikt voor mijn woning?

Ventilatieve koeling kan in vrijwel elke woning toegepast worden. Hierbij dient enkel rekening gehouden te worden met de aanwezigheid van voldoende thermische massa. Dit zijn materialen met een grote warmtecapaciteit. Op die manier wordt de ‘koelte’ van de buitenlucht goed opgeslaan. Verder moet ook het juiste drukverschil genomen worden voor het dimensioneren van de roosters.

Dankzij dit innovatief systeem heb je in feite 3 systemen in 1: zonnewering, ventilatie en koeling. Door de afwezigheid van een airconditioning systeem zal dit ook een daling teweegbrengen op uw energiefactuur.

Ben je geïnteresseerd in efficiënte en zuinige energiesystemen of heb je vragen over uw eigen energieverbuik en hoe je hierop kunt besparen? Neem een kijkje op www.mijnepb.be en contacteer ons voor vrijblijvend advies.

Foto: https://bcapcodes.org/tools/code-builder/commercial/ventilation/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be