fbpx

Opnieuw meer EPB-boetes voor wie niet bouwt volgens de wetgeving

May 2018

Opnieuw meer EPB-boetes voor wie niet bouwt volgens de wetgeving

Wie bouwt of verbouwt moet verplicht voldoen aan de steeds strenger worden eisen omtrent energieprestatie en binnenklimaat. Uit een recent rapport blijkt dat meer dan 4% van de ingediende EPB-aangiftes niet voldeed aan de wetgeving. In 2016 werden dan ook 12% meer EPB-boetes uitgeschreven in vergelijking met 2015. Meer informatie omtrent de EPB-wetgeving en hoe je boetes kunt vermijden lees je in dit artikel.

EPB-boetes-MijnEPB

Toenemend aantal EPB-boetes in de laatste jaren

Het VEA (Vlaams Energieagentschap) staat in voor de controle op het naleven van de EPB-wetgeving. Uit een recente analyse van het VEA blijkt dat in 2016 4% meer boetes werden uitgeschreven dan het jaar ervoor. Hoewel het aantal EPB-boetes gestegen is, is de gemiddelde omvang van de boete echter wel gedaald. Dit wil zeggen dat de aard van de gemiddelde EPB-overtreding minder zwaar is dan vroeger. Toch werden boetes tot meer dan 11000 euro (!) uitgeschreven. Niet goedkoop om een fout in het EPB-verslag te vergoeden…

Terwijl de EPB-eisen steeds strenger worden wil men het aantal boetes sterk reduceren. Er is duidelijk nood aan een betere informering en sensibilisering naar bedrijven, aannemers en architecten toe over hoe ze de voorpgestelde EPB-eisen kunnen behalen.

Hoe vermijd ik een EPB-boete?

EPB-boetes worden verkregen wanneer men zich niet aan de juiste procedure houdt of wanneer de EPB-eisen niet nageleefd worden. Het belangrijkste punt om deze boetes te vermijden is communicatie. Hierbij dienen de aannemer, architect, de EPB-verslaggever en jijzelf goed te overleggen welke EPB-eisen opgesteld zijn en hoe deze binnen de termijn kunnen behaald worden.

Enkele nuttige weetjes:

  • De meeste boetes worden uitgedeeld omwille van de ventilatie  (onvoldoende ventilatie of foutief ontwerp)
  • De gemiddelde boete bedraagt 800 euro
  • Boetes onder de 250 euro worden niet geïnd maar enkel vermeld op uw EPB-verslag
  • Het aantal boetes is al serieus gezakt in vergelijking met het begin van de EPB-wetgeving (10% boetes in 2006)

Heb je nog vragen omtrent de EPB-wetgeving of ben je op zoek naar een ervaren EPB-verslaggever? Mijn EPB biedt advies op maat en maakt graag een vrijblijvende offerte op.

Foto: https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/meer-betalingsregelingen-voor-boetes-in-2014/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be