fbpx

Einde verhaal voor de klassieke houtkachel?

Jan 2019

Hout wordt gezien als een goedkope, hernieuwbare en CO2-neutrale energiebron en wordt nog zeer veel gebruikt als brandstof voor o.a. een houtkachel. Anderzijds veroorzaakt het verbranden van hout veel fijn stof wat schadelijk is voor de gezondheid. Verder is het milieuvriendelijk karakter van houtverbranding afhankelijk van verschillende factoren.

Is hout nu eigenlijk een duurzaam brandstofmateriaal?

Tijdens de levensduur neemt een boom evenveel CO2 op als er bij de verbranding vrijkomt. Daarom beschouwt men hout als een CO2-neutrale en dus milieuvriendelijke brandstof. Dit hangt echter wel af van de oorsprong, kwaliteit en de soort. Stook je bijvoorbeeld hout afkomstig van Canada dat per boot naar hier werd gebracht, dan is er van duurzaamheid natuurlijk geen sprake meer. Hout stoken is in feite enkel duurzaam als het afkomstig is uit lokale duurzaam beheerde bossen. Daarenboven moet de houtkap en aanplanting in evenwicht zijn. Wereldwijd zijn er nog maar weinig duurzaam beheerde bossen zijn. Als we massaal blijven verwarmen met hout zullen de reserves binnenkort volledig uitgeput zijn.

Klassieke houtkachel worden afgeraden

In de laatste jaren stelt men vaak de vraag of stoken met hout eigenlijk nog verantwoord is. Bij houtverbranding komen fijn stof en vele andere schadelijke stoffen (dioxines, poly-aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), …) vrij in de lucht. Dit is zeer schadelijk is voor de gezondheid. In Vlaanderen is de helft van het fijn stof afkomstig van hout dat gezinnen verbranden. Dit is zelfs meer dan wat er door het verkeer geproduceerd wordt.

De klassieke houtkachel blijkt hier een van de grootste boosdoeners. Een open haard produceert 400 keer meer fijn stof dan een mazoutketel. Bij een moderne pelletkachel is dit ‘slechts’ 15 keer zoveel. Om het gebruik van een houtkachel te garanderen in de toekomst bieden verkopers nu ook alternatieven aan. Voorbeelden hiervan zijn een pelletsysteem of een moderne houtkachel met een goed kwaliteitslabel. Hierbij raden ze ook aan om een fijnstoffilter te installeren.

Meer informatie over milieuvriendelijke verwarmingssystemen of andere ecologisch verantwoorde energievoorzieningen vind je op onze website, www.mijnEPB.be. Contacteer ons gerust voor advies op maat of een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: http://homeguides.sfgate.com/burning-wood-bad-environment-70018.html

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be