fbpx

Toch nog groenestroomcertificaten voor meeropbrengst in 2019?

Nov 2018

Producenten van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen hebben sinds 2014 de mogelijkheid om groenestroomcertificaten te verkrijgen. Sinds kort werd deze wet gewijzigd. Installaties na 1 januari 2018 van 10 KW of minder kunnen geen groenestroomcertificaten meer aanvragen. Het decreet van 16 november 2018 heeft dit nu echter genuanceerd. Een voorstel is om vergoedingen uit te keren voor de meeropbrengsten (wat de gebruiker dus niet zelf verbruikt) op jaarbasis.

Momenteel kunnen enkel nog installaties > 10kW rekenen op groenestroomcertificaten

Geen groenestroomcertificaten meer voor installatie na 1 januari 2018

Sinds 2014 kunnen producenten van groene energie aanspraak maken op groenestroomcertificaten. De netbeheerder koopt deze certificaten vervolgens op voor een bepaald bedrag. Dit bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit en de zogenaamde bandingfactor. Een gedetailleerd overzicht van alle voorwaarden vind je terug op deze website.

Sinds kort werd beslist dat installaties van kleiner of gelijk aan 10 kW die gekeurd zijn na 1 januari 2018 geen groenestroomcertificaten meer kunnen verkrijgen. Dit is zelfs onafhankelijk van de grootte van de installatie. Ook al is de PV-installatie veel groter dan nodig is om te voldoen aan het minimumaandeel hernieuwbare energie, het recht op groenestroomcertificaten valt weg voor de volledige installatie.

Decreet van 16 november 2018 brengt toch nog goed nieuws

Men heeft de regelgeving in het decreet van 16 november genuanceerd. Hierin heeft men verduidelijkt dat het recht op groenestroomcertificaten enkel vervalt voor het minimumaandeel geproduceerde energie. Voor alle extra geproduceerde groene energie (= meeropbrengst) kan men wel nog een certificaat aanvragen. Dit wordt in werking gesteld vanaf 1 januari 2019. De datum waarop je jouw installatie hebt gekeurd is dus doorslaggevend!

Wil je meer te weten komen over hoe je groene energie kunt produceren en welke subsidies je hiervoor kunt krijgen? Neem dan gerust een kijkje op onze website voor meer informatie. Ben je op zoek naar een EPB, VC of ventilatieverslaggever voor jouw renovatie -of bouwproject? Contacteer ons dan voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.energievergelijken.nl/blog/nederlandse-groene-stroom-echt-uit-nederland

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be