fbpx

Duurzaam verwarmen kan nu ook met een koudenet

Dec 2018

Duurzaam verwarmen kan nu ook met een koudenet

Terwijl warmtenetten al een tijdje gekend zijn is er nu ook de mogelijkheid om te verwarmen met een koudenet. Hierbij wordt diepgelegen grondwater op 14 °C naar boven opgepompt om dan verder opgewarmd te worden met een warmtepomp. In Leuven wordt zo’n koudenet nu voor de eerste keer gebruikt.

koudenet-MijnEPB

Hoe werkt een koudenet en wat zijn de voordelen?

In een koudenet wordt grondwater van ongeveer 14 °C op 70m diepte naar boven gepompt. via een warmtepomp wordt dit water dan verder opgewarmd en naar de huiskamers gestuurd. Terwijl dit in Nederland al enige tijd wordt gebruikt is het project in Leuven een primeur voor Vlaanderen. De bedoeling is om hiermee een volledige woonwijk mee te verwarmen.

De ecologishce voordelen zijn hier enorm, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Terwijl een woning met klassieke verwarming ongeveer 1 ton CO2 per jaar uitstoot is deze uitstoot van CO2 bij koudenetten volledig verdwenen. De bedoeling is om dit net in de toekomst verder uit te breiden en om Leuven tegen 2030 CO2-vrij te krijgen. Dit project wordt dan ook als voorbeeld gesteld om toe te passen in de rest van Vlaanderen.

Goed voor het milieu maar voorlopig weinig impact op de portemonnee

Met deze investering van meer dan 1 miljoen wordt vooral een ecologische impact bekomen. De bewoners zelf zullen dit echter niet direct merken aan hun energiefactuur.

Ben je geïnteresseerd in dit soort duurzame energieprojecten of heb je vragen omtrent uw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Neem gerust een kijkje op onze website (www.mijnepb.be) voor meer informatie en contacteer ons voor vrijblijvend advies op maat.

Foto: https://twitter.com/hashtag/koudenet?src=hash

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be