fbpx

Het grote verschil tussen EPB en EPC

Sep 2017

Het grote verschil tussen EPB en EPC

In januari 2006 ging de energieprestatieregelgeving van kracht, ook bekend onder de afkorting EPB (Energie Prestatie en Binnenklimaat). Deze wet werd in het leven geroepen om tot een betere ventilatie en isolatie en een lagere CO2 uitstoot van woningen te komen. Maar naast het EPB is er ook een EPC (Energie Prestatie Certificaat) en over het verschil tussen beide en de deskundigen die dit mogen opmaken, bestaat heel wat verwarring. Ben u geïnteresseerd in het grote verschil tussen EPB en EPC? Lees dan zeker dit artikel.

 

Cerschil tussen EPB en EPC MijnEPBWat wanneer

Wie een nieuwbouw project opstart of grote verbouwingen uitvoert moet een EPB-berekening laten opstellen. Wanneer het echter gaat om verkoop of verhuur van een woning, wordt een EPC- certificaat noodzakelijk.

 

EPB

Een EPB-berekening geeft de materialen weer waaruit het gebouw is opgetrokken (isolatie, bouwstenen, ramen,…) Maar ook installaties betreffende ventilatie, warm water en verwarming worden hierin opgenomen. Wie een EPB laat opstellen is dan ook zeker van een gedetailleerd beeld van het energieverbruik dat de woning zal hebben.

In een EPB-berekening worden de details van de installaties (ventilatie, verwarming, warm tapwater, …) vrij nauwkeurig ingegeven. Een EPB-berekening geeft dan ook een vrij precies beeld van het energieverbruik van een woning. EPB-berekeningen moet men laten uitvoeren door een EPB-verslaggever. Deze moet een diploma industrieel ingenieur, architectuur, burgerlijk of bio-ingenieur hebben.

Minstens 8 dagen voor de start van de werken  moet er een startverklaring opgesteld worden en ten laatste 6 maanden na ingebruikname van de woning moet er een EPB certificaat voor handen zijn.

 

EPC

De EPC, die bij verhuur en verkoop van een woning moet aanwezig zijn, wordt door een energieverslaggever type A opgesteld. Deze controleert onder andere de kwaliteit van de ramen, het bouwjaar, manier van verwarmen,… en geeft al deze gegevens in in een software pakket. Op basis van deze gegevens krijgt men een analyse en uiteindelijk een EPC-score.

Deze score is en blijft een schatting. Bovendien kan iedereen energieverslaggever type A worden door het volgen van een opleiding. Dit zorgt ervoor dat er in het verleden vaak EPC-berekeningen werden uitgevoerd tegen een lage prijs. De vraag blijft dus of deze berekeningen dan effectief wel juist zijn. Wie zich dus baseert op een EPC-certificaat om een woning daadwerkelijk te kopen of te huren zou achteraf wel eens serieus teleurgesteld kunnen zijn als de energiefactuur toekomt.

Een EPC wordt trouwens ook afgeleverd bij de EPB eindaangifte van uw woning indien dit een nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie betreft.

 

MijnEPB kan u zowel verder helpen met met uw EPB dossier als bij het opstellen van een EPC certificaat. Wij bezorgen u graag een vrijblijvende offerte.

 

 

Foto: Livios.be

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be