fbpx

Levenscyclusanalyse berekent de milieubelasting van bouwmaterialen

Oct 2018

Levenscyclusanalyse (LCA) is een methode om de totale milieubelasting van een product of materiaal te berekenen. Men houdt rekening met alle activiteiten gedurende de levensduur van een materiaal. Op die manier zie je waar verbetering mogelijk is in het productie -of verwerkingsproces. Door de toenemende aandacht voor duurzame bouwmaterialen is LCA een zeer handige tool bij het kiezen van bouwmaterialen.

Levenscyclusanalyse geeft informatie over impact op het milieu

Elk bouwmateriaal ondergaat tijdens zijn levensduur een hele reeks stappen. Dit start bij de ontginning van grondstoffen en eindigt bij afbraak en recyclage. Om de impact op het milieu te bepalen van een materiaal kun je een levenscyclusanalyse uitvoeren. Dit is een methode die al deze verschillende stappen identificeert, waarbij verschillende milieuaspecten tegen elkaar worden afgewogen.  Dankzij deze analyse kan men aantonen welke punten het meest impact hebben op het milieu en welke verbeteringen er eventueel mogelijk zijn. Het uiteindelijk doel van de LCA is dus om de milieubelasting van een materiaal zo laag mogelijk te houden.

Verschillende stappen in LCA methode

Een LCA-analyse voert men uit door gebruik van aangepaste software. De methode heeft vier belangrijke stappen:

  • Vaststellen van doel en reikwijdte van de analyse (concrete vraagstelling, bereik, gebruikte analysemethode, …)
  • Inventarisatie van inputs en outputs (afbakenen systeemgrenzen, verzamelen van gegevens voor elk proces, berekeningen)
  • Vertaling naar milieubelasting
  • Evaluatie van resultaten

Een levenscyclusanalyse kan ook gebruikt worden om een ‘milieuprofiel’ van een materiaal op te stellen. Hiermee kunnen gebruikers (aannemers, architecten, …) verschillende materialen gaan vergelijken en voor de meest duurzame oplossing kiezen. Een LCA is niet verplicht en levert uiteindelijk ook geen milieulabel op. Toch past men dit steeds vaker toe om milieubewuste keuzes te maken bij het gebruik van bouwmaterialen.

Meer informatie over duurzame bouwtechnieken vind je op onze website. Ben je zelf bezig met een renovatie of bouwproject en zoek je naar een gekwalificeerd EPB, VC -of ventilatieverslaggever? Neem gerust contact op met ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.stimular.nl/levenscyclusanalyse

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be