fbpx

Mazoutketels verdwijnen in 2035: wat zijn de alternatieven?

Aug 2019

Een van de nieuwe voorwaarden in het Belgische energie- en klimaatbeleid is het verbod op de verkoop van mazoutketels vanaf 2035. Een bestaande mazoutketel mag je echter wel nog verder in gebruik nemen.  Toch kan dit financiele gevolgen hebben voor de consument.

Verbod op de verkoop van mazoutketels, niet op het gebruik

Vanaf 2035 is het verboden om mazoutketels te verkopen. Toch mogen bestaande mazoutketels nog verder gebruikt worden. De 1,5 miljoen gezinnen die op dit moment nog een mazoutketel gebruiken, zullen pas moeten investeren in een alternatief wanneer hun ketel aan vervanging toe is. Toch raadt men sterk aan om al eerder naar een alternatief over te stappen. De plotse daling in vraag naar mazout zou wel eens kunnen leiden tot zeer hoge prijzen.

Overstap naar aardgas

Het eenvoudigste alternatief voor mazoutketels is het gebruik van aardgas. Hierbij hoeven de leidingen en radiatoren zelfs niet vervangen te worden. De enige investering is dan de aankoop van een nieuwe gasketel (vanaf 3500 euro) en de aansluiting op het aardgasnetwerk (prijs is afhankelijk van de leverancier).

Ik heb geen aardgas in mijn straat, wat nu?

Op vele plaatsen is het plaatsen van aardgasleidingen helemaal niet mogelijk. 35% van alle woningen in België heeft geen toegang tot aardgas, en zal dus een ander alternatief moeten zoeken. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Een pellet -of biomassa ketel
  • Een warmtepomp
  • Een bovengrondse gastank

Toch gaan deze alternatieven gepaard met extra kosten en moeten de voor -en nadelen goed overwogen worden. Wij raden aan om hierbij advies te vragen aan uw energieleverancier of EPB-verslaggever.

Ben je op zoek naar een gekwalificeerd EPB-verslaggever of heb je vragen omtrent uw energieverbruik? Neem gerust een kijkje op onze website of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.verwarminginfo.nl/mazoutketel

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be