fbpx

Hoe maak ik mijn houten woning luchtdicht?

Feb 2019

Een van de belangrijkste aandachtspunten tijdens een renovatie –of bouwproces is de luchtdichtheid. Een goed resultaat bij de blowerdoortest levert heel wat E-peilpunten op en is een goede indicatie van een energiezuinig gebouw. Vooral bij houten constructies speelt de luchtdichtheid een belangrijke rol, aangezien dit ook de waterdichtheid aantoont.

Steeds meer houtconstructies in Vlaanderen

In Vlaanderen bouwt men steeds meer woningen uit hout, of worden bestaande gebouwen uitgebreid met een houtconstructie. Een van de voornaamste aandachtspunten hierbij is het bepalen van de luchtdichtheid. De luchtdichtheid is namelijk ook bepalend voor de waterdichtheid en het voorkomen van condensatie. Dit is bij houten constructies natuurlijk zeer belangrijk is.

Tijdens de werken kan men moeilijk inschatten hoe luchtdicht de afgewerkte woning effectief zal zijn. Het is pas na de blowerdoortest dat men dit kan bepalen. Toch zijn er verschillende maatregelen die je kan treffen om luchtdicht te bouwen. Hierbij moet je vooral focussen op de ramen, waar het meeste luchtverlies plaatsvindt.

Enkele nuttige tips voor goede luchtdichtheid

Let vooral op bij de keuze van het luchtscherm, zodat deze voldoende lucht –en dampdicht is. Bij gebruik van OSB plaats je de meest luchtdichte zijde best aan de binnenkant. Zo vermijd je inwendige condensatie. Tussentijdse blowdoormetingen kunnen ook nuttig zijn om tijdens de werken nog correcties uit te voeren.

Bij het plaatsen van de ramen let je ook beter op volgende zaken:

  • Het type één-componentenschuim voor de afdichtingen (PUR) en controleren of deze correct wordt aangebracht
  • De luchtdichtheidsfolie (plaats, kleefkracht, overlappingen vermijden, …)
  • Correct aangebrachte tape of kleefband
  • Multiplex kader is geen garantie voor luchtdichte ramen
  • Enz…

Kortom, er komt heel wat bij kijken voor het luchtdicht maken van een houten constructie. Meer details en uitleg hierover kun je op deze website terugvinden. Verder informatie omtrent energieprestaties in uw woning vindt je op www.mijnEPB.be. Contacteer ons gerust voor advies op maat of een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.pinterest.co.uk/pin/384494886919591099/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be