fbpx

Waarop moet ik letten bij de overstap naar een andere energieleverancier?

Aug 2019

Bij de keuze van een energieleverancier is geld natuurlijk de meest voorkomende en belangrijkste factor. Toch zijn er nog enkele andere zaken die je best in rekening neemt, zoals de algemene voorwaarden. Deze bevatten de plichten en rechten van het energiebedrijf en geven je meer details over de aangeboden service.

Opzegtermijn van 1 maand bij elke energieleverancier

Veranderen van energieleverancier is de dag van vandaag zeer eenvoudig geworden en gebeurt kosteloos. Hierbij moet je wel opletten dat er geen welkomstvoordelen verloren gaan. Bij sommige energieleveranciers wordt er bij het energiecontract een welkomstgeschenk gegeven. Wanneer het contract echter vroegtijdig wordt stopgezet kan het zijn dat een deel van de waarde van dit geschenk terugbetaald moet worden. Het is dus belangrijk om telkens vooraf de voorwaarden van het welkomstgeschenk te bekijken.

Administratiekosten bij onbetaalde facturen

Iedereen vergeet wel eens zijn/haar energiefactuur te betalen. Hierbij wordt meestal een eerste herinnering gestuurd, waarbij geen kosten worden aangerekend. Toch zijn er energieleveranciers die bij nalatigheid direct administratieve kosten zullen aanrekenen, zoals Energy People en Eneco Belgium. Een tweede herinneringsbrief is echter bijna altijd betalend. De kostprijs van deze administratiekosten varieert enorm. Bij Eneco betaal je hiervoor 3 euro extra, terwijl Luminus 8 euro aanrekent. Bij Watz loopt dit bedrag zelfs op tot 20 euro. De beste oplossing is hier uiteraard het steeds op tijd betalen van je facturen.

Communicatie en bijstand

Het kan ook interessant zijn om eens na te gaan hoe lang je moet wachten op antwoord bij een vraag via email, brief of telefoon. Terwijl het ene bedrijf een vlotte en directe service kan bieden via telefoon, kan het gerust zijn dat u bij een andere leverancier uw verhaal mag doen aan een antwoordapparaat. De antwoordtermijn verschilt dus sterk tussen verschillende leveranciers.

100% groene stroom?

Verschillende bedrijven bieden enkel groene stroom aan. Deze energie is dus afkomstig van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, water of zon. Er zijn ook de zogenaamde ‘grijze energiecontracten’, waarbij minder duurzame energie wordt aangeboden, afkomstig van fossiele brandstoffen en nucleaire energie. De herkomst van jouw energie kan je steeds nagaan bij VREG.

Heb je nog vragen omtrent jouw energieverbruik of energetische renovatie? Surf dan snel naar onze website of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: http://yourenergysavingexpert.com/switching-energy-provider-easier-than-you-think-can-save-you-100s/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be