fbpx

Wat is het verschil tussen PUR en PIR?

May 2015

Wat is het verschil tussen PUR en PIR?

 

Productspecificatie

PUR of polyurethaan is een kunststofschuim, gemaakt op basis van isocyanaat en alcohol. Door toevoeging van lucht of water ontstaan er luchtbellen. PIR of polyisocyanuraat is zeer gelijkaardig.

 

Verschillen tussen PUR en PIR

PIR is in principe een verbeterde PUR. De isolatiewaarde ligt in het algemeen hoger. Een tweede punt is de brandveiligheid die opmerkelijk beter is bij PIR (veel minder rookgassen). Ook de drukvastheid en de stabiliteit is beter.

 

Toepassing

De toepassingen voor deze isolatiematerialen zijn dezelfde. Beide materialen zijn verkrijgbaar in de vorm van harde isolatieplaten. Deze isolatie plaatst men als thermische isolatie voor vloer, muur en dak. Men kiest dus voor deze isolatie om een zo dun mogelijke opbouw te bekomen. Deze isolatie heeft namelijk een uitstekende isolatiewaarde waardoor met een kleine dikte een grote warmteweerstand bekomt.

 

Milieu-impact

De milieu-impact van PIR wordt gelijkgesteld aan die van PUR. Hier zit dus geen merkbaar verschil in. Deze isolatiematerialen worden beschouwd als een niet milieuvriendelijke toepassing gezien de aard van de basisgrondstof en de benodigde chemische stoffen tijdens het productieproces.

Bron: milieu-impact van isolatiematerialen

Wist je dat...

MijnEPB werkt met een commissiesysteem. Beveel ons als studiebureau voor EPB, veiligheid, stabiliteit, ventilatieverslaggeving en luchtdichtheid aan bij je vrienden en word onze ambassadeur! Wanneer jouw contactpersoon de offerte bevestigt ontvang je van ons 4% commissie.

Grote spelers

De 5 grote spelers op vlak van het maken van PUR/PIR platen zijn:

Utherm: http://www.unilin-systems.com/

Kingspan: http://www.kingspaninsulation.nl/

Xtratherm: http://www.xtratherm.eu/

Enertherm: http://www.enertherm.eu/

Recticel: http://www.recticelinsulation.com/

 

Gespoten PIR?

Voor vloertoepassingen kennen we allemaal gespoten PUR. Gespoten PIR ter plaatse op de werven komt momenteel nog niet voor.

 

Wil je volledig PUR of PIR vrij bouwen? Neem contact op met ons als ervaren EPB-verslaggever.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be