fbpx

  Wat is het verschil tussen PUR en PIR?

  May 2015

  Wat is het verschil tussen PUR en PIR?

   

  Productspecificatie

  PUR of polyurethaan is een kunststofschuim, gemaakt op basis van isocyanaat en alcohol. Door toevoeging van lucht of water ontstaan er luchtbellen. PIR of polyisocyanuraat is zeer gelijkaardig.

   

  Verschillen

  PIR is in principe een verbeterde PUR. De isolatiewaarde ligt in het algemeen hoger. Een tweede punt is de brandveiligheid die opmerkelijk beter is bij PIR (veel minder rookgassen). Ook de drukvastheid en de stabiliteit is beter.

   

  Toepassing

  De toepassingen voor deze isolatiematerialen zijn dezelfde. Beide materialen zijn verkrijgbaar in de vorm van harde isolatieplaten. Deze isolatie plaatst men als thermische isolatie voor vloer, muur en dak. Men kiest dus voor deze isolatie om een zo dun mogelijke opbouw te bekomen. Deze isolatie heeft namelijk een uitstekende isolatiewaarde waardoor met een kleine dikte een grote warmteweerstand bekomt.

   

  Milieu-impact

  De milieu-impact van PIR wordt gelijkgesteld aan die van PUR. Hier zit dus geen merkbaar verschil in. Deze isolatiematerialen worden beschouwd als een niet milieuvriendelijke toepassing gezien de aard van de basisgrondstof en de benodigde chemische stoffen tijdens het productieproces.

  Bron: milieu-impact van isolatiematerialen

  Wist je dat...

  MijnEPB werkt met een commissiesysteem? Beveel ons aan bij je vrienden en word onze ambassadeur! Wanneer je contactpersoon de offerte bevestigt onvang je van ons 4% commissie.

  Grote spelers

  De 5 grote spelers op vlak van het maken van PUR/PIR platen zijn:

  Utherm: http://www.unilin-systems.com/

  Kingspan: http://www.kingspaninsulation.nl/

  Xtratherm: http://www.xtratherm.eu/

  Enertherm: http://www.enertherm.eu/

  Recticel: http://www.recticelinsulation.com/

   

  Gespoten PIR?

  Voor vloertoepassingen kennen we allemaal gespoten PUR. Gespoten PIR ter plaatse op de werven komt momenteel nog niet voor.

  Contacteer ons per telefoon voor een vrijblijvende offerte 0497 53 84 10

  Contacteer ons per mail voor een vrijblijvende offerte info@moduul.be