fbpx

Record aantal warmtepompen verkocht in Vlaanderen

Oct 2018

Record aantal warmtepompen verkocht in Vlaanderen

In 2017 is het aantal verkochte warmtepompen verdubbeld t.o.v. 4 jaar geleden. Om de hernieuwbare energie doelstelling voor 2020 te halen is nog eens een verdubbeling nodig van het jaarlijks installatietempo. Meer informatie hierover lees je verder in dit artikel.

warmtepompen-MijnEPB

Sterke stijging maar nog niet voldoende

Warmtepompen ontginnen hernieuwbare omgevingswarmte uit de lucht of de ondergrond. Daardoor zijn ze van groot belang in het halen van de energie-en klimaatdoelstellingen. Dankzij het duurzame en milieuvriendelijk karakter van dit energiesysteem is de populariteit in de laatste jaren sterk gestegen. Sinds 2017 zijn al 22.000 woningen in Vlaanderen voorzien van een warmtepomp. Ten opzichte van 2013 is dit een verdubbeling. Ondanks deze stijging is het tempo waarmee warmtepompen geïnstalleerd worden nog steeds niet genoeg om de doelstellingen voor groene warmte in 2020 te bereiken. Men heeft berekend dat hiervoor jaarlijks  8900 nieuwe warmtepompen nodig zijn. Dit is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de bijna 4000 geplaatste warmtepompen in 2016. Zeer ambitieus dus.

Een duwtje in de rug

Het Warmtepompplatform van de Organisatie Duurzame Energie (ODE) roept de Vlaamse regering op om de omschakeling naar groene warmte een duw in de rug te geven. Hierop werd gereageerd door het opstellen van een warmteplan. Er wordt een warmtetoets ingevoerd om te helpen de meeste geschikte vorm van verwarming te kiezen. Vervolgens wordt de EPB-regelgeving aangepast zodat wie voor hernieuwbare energie kiest beter beloond wordt. Samen met de VREG wordt ook bekeken hoe een nieuwe tariefstructuur de keuze voor een warmtepomp kan stimuleren. Tenslotte werd sinds januari de energiepremie voor het plaatsen van warmtepompen ook opgetrokken. Deze bedraagt ondertussen 40% van de plaatsingskosten.

Ben je geïnteresseerd in de aankoop van een warmtepomp of heb je nog vragen over uw energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Neem gerust een kijkje op onze website voor meer informatie en contacteer ons voor vrijblijvend advies op maat.

 

Foto: https://www.greensquare.co.uk/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be