Apr 2017
De opwarming van de aarde blijft een groot probleem waar we vroeg of laat allemaal mee geconfronteerd worden. Bedrijven worden verplicht mee te werken aan het verminderen van uitstootgassen en CO2 en ook de bouwsector ontsnapt hieraan niet. De EPB-regelgeving legt daarom ook jaar na jaar strengere regels op. Het belang van een goeie EPB-verslaggever wordt dus steeds groter. Houtbouw (=houtskeletbouw) kan helpen de voetafdruk te verlagen.
Een Zwitserse studie toonde recent aan dat men door het gebruik van hout in de bouwsector een serieuze verlaging van de ecologische voetafdruk kan realiseren. Het gebruik van duurzaam hout zou perfect voldoen aan onze vraag naar energie en bouwmaterialen en dus ideaal zijn om minder CO2 uit te stoten. Ook het reduceren van schadelijke stoffen zou hierdoor mogelijk worden. Een belangrijk aspect want alle landen doen al het mogelijk om de productie hiervan sterk naar beneden te halen maar dit blijkt allemaal niet zo simpel.
Het vervangen van olie en gas door hout zou twee derde van de fenomenale reductie van CO2 bepalen. Het laatste derde zou opgelost kunnen worden door hout als duurzaam alternatief te gebruiken in plaats van de traditionele bouwmaterialen zoals plastic, staal en aluminium.
De productie van papier, thuis- en industriële verwarming zouden het meeste invloed hebben op het milieu en de vervuiling hiervan. We moeten dan ook proberen om hout optimaal te benutten in de sectoren en waar er meest bijgedragen wordt aan het milieubehoud. De bouwsector en de energiesector zijn hier ideaal voor.
De onderzoekers zijn zich er zich wel van bewust dat het verbranden van hout opnieuw andere problemen met zich zal meebrengen waaronder luchtvervuiling. Dit heeft op zich wel ook opnieuw negatieve gevolgen voor de gezondheid. Goed afwegen wat men wanneer gebruikt en in welke mate is dus de boodschap. Het blijft ongetwijfeld een moeilijke oefening waar tal van wereldleiders, ondernemers maar ook privé personen veelvuldig zullen moeten op oefenen.
Hout is en blijft een veel ecologischere manier van bouwen dan de klassieke bouw in staal en beton. Er is minder energie nodig om het hout te verwerken en kant en klaar op de werf te krijgen dan de klassieke bouw.
Overweegt u om een houtskeletbouw te plaatsen? Neem zeker even contact op met MijnEPB en laat u bijstaan door een ervaren EPB-verslaggever.
Foto: Dirk Bouwt