Jun 2023
De opkomst van hernieuwbare energie heeft geleid tot een groeiende interesse in thuisbatterijen. Deze opslagsystemen stellen huiseigenaren met zonnepanelen in staat om overtollige energie op te slaan en te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Een van de belangrijkste vragen bij de aanschaf van een thuisbatterij is: wat is de terugverdientijd? In dit artikel bespreken we de terugverdientijd van een thuisbatterij en factoren die hierbij een rol spelen.
Een thuisbatterij is een opslagsysteem dat overtollige energie van zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen opslaat. Deze opgeslagen energie kan later worden gebruikt om elektrische apparaten in huis van stroom te voorzien, wat kan leiden tot een lagere energierekening.
Voor eigenaars van zonnepanelen in het Vlaams Gewest met een digitale meter is het mogelijk om de terugverdientijd van een thuisbatterij te berekenen. De digitale meter maakt het mogelijk om nauwkeurig bij te houden hoeveel energie er wordt opgewekt, verbruikt en opgeslagen, wat essentieel is voor het bepalen van de terugverdientijd.
Momenteel heeft een thuisbatterij geen invloed op de EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) berekening. Het ziet er naar uit dat dit op korte termijn niet zal veranderen. EPB is een wettelijke vereiste in Vlaanderen die de energetische prestaties van gebouwen beoordeelt. Hoewel een thuisbatterij kan bijdragen aan een duurzamere energievoorziening, wordt deze momenteel niet erkend als een factor in de EPB-berekening. Dit komt omdat reeds 100% van de opgewekte hernieuwbare energie wordt afgetrokken van het energieverbruik.
De terugverdientijd van een thuisbatterij is een belangrijk aspect om te overwegen bij de aanschaf van een dergelijk systeem. Hoewel de huidige terugverdientijd relatief lang is, kunnen toekomstige wijzigingen in energieprijzen en -tarieven, evenals technologische vooruitgang, dit mogelijk veranderen. Het is belangrijk om uw persoonlijke situatie en energieverbruik te evalueren alvorens te investeren in een thuisbatterij.