fbpx

De close-in boiler versus gasgestookt verwarmen

Apr 2019

Voor een warmwatervoorziening in het huishouden kiest men meestal voor een gasgestookte warmtebron zoals een gaswandketel. Door de lange leidingen kunnen aanzienlijke warmteverliezen optreden en is het gebruikscomfort niet ideaal. Een alternatief is het gebruik van een keukenboiler (close-in boiler), waardoor je zeer snel warm krijgt. Maar welk systeem is nu het voordeligst?

Hoe werkt een keukenboiler?

Door de lange lange leidingen bij een gasgestookte warmwatervoorziening kan het vaak eventjes duren voordat er effectief warm water uit de kraan komt. Ook zorgen deze leidingen voor aanzienlijke warmteverliezen, vooral wanneer deze niet goed geïsoleerd zijn. Een alternatieve warmwatervoorziening is de keukenboiler. Dit kleine toestel (vb. 10 Liter)  kan je vlakbij de waterkraan installeren. Het water in de boiler blijft verwarmd op 60 °C, en kan direct afgegeven worden wanneer de kraan geopend wordt. Dit zorgt voor een veel beter gebruikscomfort. Bij een goede isolatie van dit toestel (vooral de aansluitslangen!) heb je veel minder energieverlies vergeleken met de lange leidingen bij een gasgestookte warmtebron.

Een belangrijk nadeel van de keukenboiler is de beperkte hoeveelheid warm water. Wanneer al het warm water opgebruikt is, kan het 20 minuten duren vooraleer het nieuw water opgewarmd is, afhankelijk van het vermogen en de gewenste temperatuur.

 

Welk systeem is nu het meest voordelig?

Wanneer met gas verwarmd wordt, heb je steeds verliezen in de leidingen, wat bijna niet bij de keukenboiler voorkomt. Anderzijds heb je bij een boiler wel elektrisch verliesvermogen. Na enkele berekeningen kan aangetoond worden dat het verwarmen met een keukenboiler doorgaans duurder is dan met gas tenzij de leidinglengte kleiner is dan 6.5 meter (cv ketel-gootsteen). Hiertegenover staat wel het hogere gebruikscomfort van de close-in boiler.

Heb je vragen over uw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Ben je zelf op zoek naar het meest voordelige energiesysteem voor uw bouwproject? Surf dan snel naar www.mijnEPB.be voor meer informatie en contacteer ons voor een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.werkspot.nl/opdracht/1690075/close-in-boiler-vervangen-door-hot-fill-boiler

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be