fbpx

Thermische inertie voor een comfortabel binnenklimaat

Jun 2018

Thermische inertie voor een comfortabel binnenklimaat

Thermische inertie is in feite het vermogen van een materiaal om warmte of koelte op te nemen en daarna weer vrij te geven. Door bouwmaterialen met een goede thermische inertie te gebruiken worden temperatuurspieken tegengehouden, zowel overdag als ‘s nachts. De thermische inertie van uw woning is dus bepalend voor het E-peil en leidt tot een comfortabel binnenklimaat. Hoe je hiervan slim gebruik kunt maken lees je verder in dit artikel.

Thermische-inertie-MijnEPB

Wat is thermische inertie ?

De thermische inertie (traagheid) van uw bouwmaterialen is dus bepalend voor de kwaliteit van het binnenklimaat. Deze inertie wordt bepaald op basis van 2 parameters, nl. diffusiteit en effusiteit.De thermische diffusiteit is de snelheid waarmee een materiaal de warmte of koelte opneemt. Hoe kleiner deze diffusiteit, hoe langer het dus duurt vooraleer het materiaal reageert op de externe temperatuursverandering. De effusiteit is op zijn beurt is het vermogen van een materiaal om energie uit te wisselen met de omgeving.

Waarom is dit belangrijk voor mijn woning?

Thermische inertie is dus belangrijk voor het comfort in uw woning. Het is dan ook belangrijk om hiermee rekening te houden tijdens het keizen van uw bouwmaterialen. Steen heeft bijvoorbeeld een veel hogere inertie dan hout. Steen warmt veel trager op en blijft lang koud aanvoelen terwijl hout zeer snel warm zal aanvoelen. Hier wordt de warmte dus na opwarming ook veel langer vastgehouden dan bij hout. Na zonsondergang kan een stenen muur nog altijd gezellig warm aanvoelen.

Er wordt aangeraden om veelgebruikte ruimtes te voorzien van voldoende inerte materialen. Hierdoor worden temperatuurpieken tijdens een warme dag beperkt en kan deze opgeslagen warmte ‘s nachts geleidelijk terug afgegeven worden. In weinig gebruikte ruimtes zoals vergaderzalen of kantoren gebruik je beter minder inerte materialen. Zo zal ‘s nachts de temperatuur snel dalen en is een vlotte luchtverversing mogelijk.

Kortom: Hou zeker rekening met deze thermische inertie tijdens uw materiaalkeuze, zodat een optimaal binneklimaat verkregen wordt zonder ongewenste temperatuurspieken.Heb je nog vragen over uw eigen energieverbruik in uw woning en hoe je dit kunt verbeteren? Neem gerust een kijkje op onze site (www.mijnepb.be) en contacteer ons voor vijblijvend advies op maat.

Foto: https://www.linkedin.com/pulse/guide-energy-efficient-construction-john-cave

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be