fbpx

Duurzaamheid: wat betekent dit nu eigenlijk voor mijn bouwproject?

Oct 2018

Wat betekent duurzaamheid nu eigenlijk precies? Over de jaren heen is de definitie van duurzaam bouwen en wonen steeds breder geworden. Duurzaamheid betekent voor de ene het werken met gerecycleerde materialen, terwijl dit voor de andere het gebruik van enkel groene energie inhoudt. Toch is duurzaam bouwen een algemeen begrip geworden waar vrijwel iedereen rekening mee houdt tijdens zijn/haar bouw -of renovatieproject. Wat dit nu precies betekent hebben wij voor jou uitgezocht.

Duurzaamheid is belangrijk voor elk bouwproject

Duurzaamheid is ondertussen een zeer breed begrip geworden. Het is eigenlijk alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken. Het is dus eigenlijk het idee dat we naast winst en welvaart ook moeten denken aan de gezondheid van mens en milieu, nu en vooral ook voor toekomstige generaties. Duurzaam bouwen is dan het bouwen met duurzaamheid als doel. Dankzij de groeiende aandacht voor mens en milieu is duurzaam bouwen een onmisbaar begrip geworden voor elk bouw -of renovatieproject.

Wanneer ben ik duurzaam aan het bouwen?

Duurzaamheid begint al bij de keuze van bouwlocatie, oriëntatie en type woning. Een woning dicht bij je werk bespaart je al snel veel kilometers met vervuilend vervoer. Een goede oriëntatie zorgt voor optimaal gebruik van inkomend zonlicht, zo bespaar je energie. Verder is een rijhuis ook veel duurzamer dan een alleenstaande woning, gezien dit compacter is, minder plaats verbruikt en minder energie vereist om te verwarmen. Renoveren is ook veel duurzamer dan nieuwbouw omdat er veel minder energie en materiaal gebruikt wordt en je geen nieuwe open ruimte inneemt.

Andere eigenschappen van duurzaam bouwen

  • Bespaar zoveel mogelijk energie, grondstoffen en water
  • Beperk de CO2-uitstoot tot een minimum
  • Creëer een gezond binnenmilieu
  • Gebruik materialen die gerecycleerd zijn en/of recycleerbaar zijn
  • Beperk de hinder omwille van licht, geluid, …

Hoewel hier de belangrijkste kenmerken van duurzaamheid besproken werden, kan deze lijst uiteraard nog aangevuld worden. Een gedetailleerd overzicht vind je hier. Ben je zelf bezig met een energetische renovatie of bouwproject en zoek je een gekwalificeerd EPB, VC of ventilatieverslaggever? Neem gerust een kijkje op onze website of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.hetondernemersblog.nl/2013/duurzaamheid-is-het-nieuwe-werken/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be