fbpx

Hoe bereken ik de bruto vloeroppervlakte van mijn woning?

Jul 2017

Moet de zoldervloer binnen de bruto vloeroppervlakte worden gerekend?

Voor het bepalen van de hoeveelheid hernieuwbare energie wordt momenteel gerekend met een verhouding van de bruto vloeroppervlakte binnen de EPB regelgeving. Vandaar het belang van een correcte bepalen van de bruto vloeroppervlakte. De EPB-verslaggever zal dit voor jou uitrekenen.

Bruto vloeroppervlakte voor bepalen hernieuwbare energie - MijnEPBBij een eengezinswoning is de zolder enkel toegankelijk via een opvouwbare zoldertrap. Moet deze zolder dan meegerekend worden bij de bruto vloeroppervlakte?

Het inrekenen van de zoldervloer in de berekening van de bruto vloeroppervlakte is afhankelijk van de beslissing of men de zolder mee opneemt in het beschermd volume.

 

Wat is het beschermd volume?

Het beschermde volume van een gebouw is het volume van alle kamers en ruimten van een gebouw die men thermisch wil beschermen tegen warmteverliezen:

  • naar de buitenomgeving
  • naar de grond
  • naar de naburige ruimten die niet tot een beschermd volume behoren

Het beschermde volume van een gebouw omvat:

  • alle kamers of ruimten die continu of af en toe verwarmd worden,
  • alle kamers of ruimten die indirect verwarmd worden: al die kamers of ruimten waar geen verwarmingslichaam voorzien is, maar die indirect verwarmd worden door de omringende ruimten (waar wel een verwarmingslichaam voorzien is) en die binnen het geïsoleerde volume liggen.

De plaats van de thermisch isolerende lagen in de wanden is meestal een aanduiding van de ruimten die tot het beschermde volume behoren. De gebruiker beslist zelf welke ruimten moeten beschermd worden tegen warmteverliezen. Het beschermde volume moet wel minstens alle ruimten omvatten die van een warmteafgifte-element zijn voorzien.

 

Hoe bereken je de bruto vloeroppervlakte?

De bruto vloeroppervlakte of bruikbare vloeroppervlakte is de som van de bruto-vloeroppervlakten van alle vloerniveaus (= alle vloerverdiepingen) binnen dit beschermde volume.

 

Wanneer worden zoldervloeren niet in rekening gebracht?

In volgende situatie worden de zoldervloeren niet in rekening gebracht in de bruto vloeroppervlakte: (VEA-toelichtingsdocument pag 23)

  • Zoldervloeren die buiten het BV liggen : dus als het plafond naar de zolder wordt geïsoleerd en de bovenste begrenzing vormt van de isolatielijn van het BV.
  • Zoldertippen die niet of moeilijk toegankelijk of niet-beloopbaar zijn. Zo wordt een zolder die enkel toegankelijk is door middel van een ladder of door een schuifladder die in uitgeplooide toestand de toegang tot een andere ruimte verhindert, niet tot de bruikbare vloeroppervlakte gerekend. Dergelijke zolders zijn te beschouwen als ‘moeilijk toegankelijk’. Ook een zolder waarvan op de houten spanten van de zoldervloer geen beloopbare afwerking (zoals beplating, planken …) zijn geplaatst, wordt niet tot de bruikbare vloeroppervlakte gerekend.
  • Vloeroppervlakten met een hoogte lager dan 1,5 m, bijvoorbeeld onder een hellend dak. let wel : voor de ruimten volledig of gedeeltelijk onder het geïsoleerde hellend dak, wordt de vloeroppervlakte wél meegerekend van het vloergedeelte waar er minstens 1,50 m bruikbare hoogte beschikbaar is. Die oppervlakte wordt best gemeten op een doorsnede van het dak (zie figuur 41).
  • De oppervlakte van vides1 en schalmgaten groter dan 4 m². let wel : op het laagste niveau zijn er geen vides of schalmgaten ; daar worden die oppervlakten wél ingerekend.

Nog vragen over EPB? Aarzel zeker niet om ons te contacteren of een vrijblijvende offerte op te vragen.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be