fbpx

Totem-Tool: Zet duurzaamheid voorop

Jun 2024

TOTEM Tool: Duurzaamheid voorop

Introductie tot TOTEM

TOTEM (Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials) is een innovatieve tool ontwikkeld door de drie gewesten in België om de milieu-impact van gebouwen over hun gehele levenscyclus te evalueren. Deze tool helpt ontwerpers en ingenieurs om milieubewuste keuzes te maken door verschillende bouwmaterialen en -methoden te vergelijken op basis van hun ecologische voetafdruk. TOTEM is van cruciaal belang voor het bevorderen van duurzaam bouwen en het voldoen aan toenemende milieuwetgeving.

 

MijnEPB toont hoe de TOTEM Tool Werkt

TOTEM evalueert de milieu-impact van gebouwen aan de hand van 19 milieu-impactindicatoren die zijn onderverdeeld in 12 hoofdcategorieën. Deze indicatoren bestrijken de gehele levenscyclus van een gebouw: van de winning van grondstoffen en productie van bouwcomponenten, tot aan het gebruik en uiteindelijke sloop van het gebouw. Het unieke aan TOTEM is dat het zowel op project- als op elementniveau kan worden toegepast, waardoor gebruikers gedetailleerde inzichten krijgen in de milieu-impact van specifieke bouwdelen zoals muren, daken en vloeren.

02 Totem Tool - Milieu-impact indicatoren MijnEPB

03 Totem Tool - Milieu-impact indicatoren MijnEPB

 

Voordelen van het Gebruik van TOTEM

Het gebruik van TOTEM stelt bouwprofessionals in staat om ontwerpbeslissingen te nemen die niet alleen kosten-effectief zijn, maar ook milieuvriendelijk. Door de milieu-impact van verschillende ontwerpvarianten te vergelijken, kunnen architecten en ontwerpers de beste opties kiezen die bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van hun projecten. Voorbeelden van succesvolle toepassingen van TOTEM laten zien hoe aanzienlijke milieuwinsten behaald kunnen worden zonder in te leveren op kwaliteit of functionaliteit van gebouwen.

 

Praktische Gids voor het Gebruik van TOTEM

Om TOTEM effectief te gebruiken, beginnen professionals met het definiëren van het project en de te evalueren elementen.

04 Totem Tool - Opbouw in detail MijnEPB

De tool biedt een uitgebreide bibliotheek van bouwelementen en materialen, die gebruikers kunnen aanpassen aan de specifieke vereisten van hun project. Tijdens de voorontwerpfase kunnen verschillende bouwsystemen en materialen worden gesimuleerd om de impact op de milieu-impact te analyseren.

01 Totem Tool - Impact per component MijnEPB

Naarmate het project vordert, kan de samenstelling van de elementen worden aangepast om de nauwkeurigheid te verhogen en verder te optimaliseren.

 

Conclusie

TOTEM is een krachtig instrument dat een essentiële rol speelt in het streven naar duurzamere bouwpraktijken. Door de milieu-impact van bouwprojecten objectief te beoordelen, helpt TOTEM ontwerpers, architecten en andere bouwprofessionals om beter geïnformeerde beslissingen te nemen die zowel het milieu ten goede komen als de operationele kosten op lange termijn verlagen. Het gebruik van TOTEM in alle fasen van het bouwproces kan significant bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de bouwindustrie.

05 Totem Tool - Opbouw in detail MijnEPB

 

Zet Duurzaamheid Voorop in Uw Bouwprojecten

Ontdek hoe wij van MijnEPB via TOTEM uw ontwerpen kan transformeren door duurzaamheid centraal te stellen. Aarzel zeker niet om een offerte op te vragen.

Opmerking schrijven


Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be