fbpx

Wat moet ik weten over de EEI waarde bij cirulatiepompen?

Jan 2018

Wat moet ik weten over de EEI waarde bij circulatiepompen?

EEI is een label, ingevoerd als vervanging van het oudere EU Energielabel en betekent Energie Efficiëntie Index. Het EEI label geeft het verschil aan tussen het jaarlijkse verbruik van het nominale product en een doorsnee model, beschreven door de norm van de richtlijn voor energie verbruikende producten. Wat de EEI waarde is bij circulatiepompen lees je hier.

EuP en ErP hangt samen met de EEI

Bij circulatiepompen zijn er twee regelgevingen die betrekking hebben binnen de Ecodesign-richtlijn. Eerst is er de EuP richtlijn (2005/32/EG) wat staat voor Energy Using Products. Kort daarna werd de ErP richtlijn (2009/125/EC) ingevoerd, welke op zijn beurt staat voor Energy related products. De ErP richtlijn is een uitbreiding op de EuP richtlijn omdat men vond dat de EuP richtlijn niet omvattend genoeg was. De ErP heeft als doel de zuinigheid van energieverbruikende producten te verbeteren door milieueisen te stellen. Hoe lager de EEI waarde, hoe efficiënter het toestel.

Wat heeft dat nu te maken met circulatiepompen?

De EEI voor circulatiepompen is door de EuP richtlijn destijds verlaagd naar 0,27. In 2015 werd de EEI index nogmaals verlaagd tot 0,23, om zo te voldoen aan de ErP richtlijn. Sindsdien moeten stand-alone pompen en product geïntegreerde pompen zoals bij vloerverwarming voldoen aan deze norm. Er zijn zelfs al bedrijven die op gebied van zuinigheid en energiebesparing verder gaan dan de voorgeschreven EEI. Er zijn pompen op de markt die een EEI hebben van minder dan 0,17!

Informatie omtrent het prijsverschil van deze nieuwe pompen en het effect van deze regelgeving op de garantie van uw oude pomp vind je hier.

De EEI en het jaarlijkse “Blaue Engel” verbruik

De naam doet het al vermoeden. Der Blaue Engel is een bekend Duits label voor ecologische producten, opgericht sinds 1978. Het label bevat in feite een schema voor energielabels dat het energieverbruik van standalone circulatiepompen beoordeelt op basis van een vooraf vastgesteld belastingsprofiel. Het label is verankerd in de Europese wetgeving en wordt beheerd door het Duitse Ministerie van Milieu. Controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen.

Heb je interesse in de wetgeving omtrent energieverbruik of heb je vragen over uw eigen energieverbruik en hoe je aan energie kunt besparen? Surf dan snel naar www.mijnepb.be voor meer informatie.

Foto: http://docplayer.nl/11599776-Pompen-worden-in-tal-van-toepassingen-ingezet.html

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be