fbpx

V-test Vlaamse Overheid: uw besparingstool!

May 2018

V-test Vlaamse Overheid: uw besparingstool!

Onze energiefactuur hangt sterk af van ons persoonlijk verbruiksgedrag. Het ene gezin verwarmt op gas, de ander op elektriciteit en net die combinatie van verwarmings- en elektriciteitsverbruik bepaalt bij welke leverancier u het voordeligste tarief kunt verkrijgen. Hiervoor werd door de Vlaamse overheid de V-test ontwikkeld. Met deze test bereken je snel en eenvoudig welke producent jou de voordeligste prijs kan bieden. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan verder in dit artikel.

V-test-MijnEPB

De Vlaamse Overheid helpt mee besparen

De V-test van de VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Electriciteits- en Gasmarkt) laat u snel en eenvoudig berekenen welke leverancier u het beste tarief kan bieden, gebaseerd op uw eigen verbruik. Bij de test worden alle leveranciers van aardgas en elektriciteit in Vlaanderen vergeleken. Daarna krijgt u een indicatie van de prijs die u bij verschillende leveranciers zou betalen. De V-test wordt maandelijks aangepast aan de recentste prijzen. Ook wie net overstapt naar aardgas kan deze test doen. U krijgt dan een voorspelling van de hoogte van de aardgasfactuur aan de hand van een prognose met normaal verbruik. Ook bij verhuis maakt de VREG een V-test op basis van het gemiddeld energieverbruik op zodat u een correcte voorspelling krijgt.

Particulieren en professionele verbruikers

Sinds mei 2015 kunnen ook bedrijven de test uitvoeren. De test is voor beiden gelijk, alleen dient u aan te vinken of u een gezin of bedrijf bent. Bedrijven die dit wensen kunnen via de KMO-energiewijzer ook een vergelijkende proef laten doen tussen hun eigen verbruik en het gemiddeld verbruik binnen de sector van soortgelijke bedrijven. Op die manier breng je het energieverbruik van uw onderneming in kaart en kom je te weten hoe je hierop kunt besparen.

Wat kan de V-test niet

Enkele zaken zijn met de V-test niet mogelijk. De exacte prijs van uw factuur voorspellen, bijvoorbeeld,  behoort niet tot de mogelijkheden. Uw verbruik kan namelijk lager of hoger zijn en sommige leveranciers voeren op soortgelijke momenten ook een prijsverhoging of verlaging in. Daarnaast kunt u uw huidige eindafrekening niet laten narekenen door de V-test want de test zegt niets over het verleden. Bepaalde (groeps)kortingen of acties worden in deze test ook niet opgenomen. Hiervoor moet je de energieleverancier apart contacteren.

De V-test kun je terugvinden op deze site. Heb je nog vragen over uw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Surf naar onze website: www.mijnepb.be en contacteer ons voor vrijblijvend advies.

Foto: https://www.saveonenergy.com/energy-consumption/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be