fbpx

Totem: bereken de milieuprestaties van gebouwen en bouwelementen

Dec 2018

Totem is een nieuwe tool die de milieubelasting van gebouwen en bouwelementen in kaart brengt. Het geheel van deze effecten met milieu-impact moet geïdentificeerd, geïnventariseerd en geclassificeerd worden.  Totem werd hiervoor ontwikkeld en heeft als doel om zowel objectiviteit als transparantie te bieden over de milieubelasting van bouwmaterialen.

Totem brengt milieubelasting van gebouwen in kaart

Onder de steeds strenger wordende Europese wetgeving moeten we gebouwen steeds energiezuiniger gemaakt. Hierdoor ligt de grootste milieubelasting nu vooral bij de bouwmaterialen zelf. Tijdens de hele levenscyclus van materialen kan milieubelasting voorkomen (uitlaatgassen, CO2, energieverbruik, afval, …). Dit kan leiden tot het vervuilen van water, lucht, bodem en kan zelfs hele ecosystemen vernietigen. Uiteraard is dit ook nadelig voor de gezondheid van de mens en alle andere levende wezens.

In de laatste jaren wordt dan ook veel onderzoek verricht naar de milieubelasting van bouwmaterialen. Tijdens de volledige levensduur van bouwmaterialen zijn er verschillende fases die een grote impact op het milieu hebben. Om deze aspecten objectief in kaart te brengen werd Totem ontwikkeld. Dit gebeurde in samenwerking met OVAM en andere wetenschappelijke partners. Totem is een methode om de milieuprestaties van gebouwelementen en gebouwen te berekenen. De bedoeling is om met dit resultaat kennis en inzicht te verspreiden en uiteindelijk een dialoog te starten binnen de bouwsector.

Hoe gaan ze te werk?

In de methode van Totem worden deze stappen doorlopen:

  • Milieuprofiel opstellen a.d.h.v. levenscyclusanalyse
  • Levensduur en energetische aspecten in kaart brengen
  • Individuele milieu-impactscores geven aan specifieke materialen
  • Monetarisatie (toekennen van een factor om verschillende materialen te kunnen vergelijken)
  • Resultaten vergelijken

Een meer uitgebreide uitleg van de Totem methodologie vind je terug op deze website. Ben je zelf bezig met een energetische renovatie of nieuwbouw en zoek je een gekwalificeerd EPB, VC -of ventilatieverslaggever? Neem snel een kijkje op onze website of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.co2logic.com/nl/nieuws/totem-de-nieuwe-100-belgische-tool-om-de-milieu-impact-van-bouwmaterialen-voor-nieuwbouw-0

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be