fbpx

EPB-boetes meestal omwille van onvoldoende ventilatie

Oct 2018

EPB-boetes meestal omwille van onvoldoende ventilatie

Veruit de meeste EPB-boetes worden uitgeschreven voor nieuwbouw -of renovatieprojecten die niet voldoen aan de eisen voor ventilatie. Meer informatie over deze boetes en hoe je deze kunt vermijden lees je verder in dit artikel.

Ventilatie-boete-MijnEPB

Wanneer krijg ik een boete en wat zijn de tarieven?

Een goede ventilatie is noodzakelijk voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Hierdoor krijg je voldoende aanvoer van verse lucht en voldoende afvoer van CO2 en vocht, wat de gezondheid en de woning ten goede komt. Door de toenemende eisen om steeds luchtdichter te bouwen is het voorzien van ventilatie dus van groot belang en ondertussen ook verplicht.

Het ventilatie debiet wordt per ruimte berekend en er moet 3,6 m³/h lucht per m² vloeroppervlakte van de ruimte worden toe of afgevoerd. Indien er niet aan deze eis voldaan wordt, kan de verkregen boete snel hoog oplopen. Voor elke 25m³ lucht per vierkante meter die je niet aanvoert of afvoert staat een boetebedrag van €100.  Een gedetailleerd overzicht van de verschillende soorten boetes vind je hier. Deze boetes worden opgesteld en geïnd door de VEA (Vlaams Energieagentschap). Hierbij wordt er gebaseerd op het EPB-eindverslag. Het is dus belangrijk om het advies van de EPB-verslaggever nauwgezet op te volgen om aan de eisen omtrent ventilatie te voldoen en serieuze boetes te vermijden.

Investeren of boete betalen

De boete voor ventilatie is echter wel eenmalig. Na het betalen van de boete kan het VEA  je vooralsnog niet verplichten om aanpassingen aan het ventilatiesysteem te doen. De boete bij het ontbreken van een ventilatiesysteem kan oplopen tot ruwweg 30% van de kostrprijs van een volledige installatie. Omwille van de verscheidene gezondheidsaspecten en het positief effect op uw woning (geen vochtplekken of schimmels) wordt sterk aangeraden om te investeren in een kwalitatief ventilatiesysteem.

Ben je op zoek naar een ervaren EPB-verslaggever voor uw renovatie of nieuwbouw? Neem gerust een kijkje op onze website en wordt verrast door ons kwalitatief aanbod voor een lage prijs. Wij bezorgen u graag een vrijblijvende offerte.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be