fbpx

Thermografie: Wat is het en wat zijn de voordelen?

May 2017

Wat is thermografie

Thermografie is een techniek waarbij temperaturen in beeld worden gebracht door middel van een warmtecamera. Men kan van op een veilige afstand infrarood foto’s maken die temperatuurverschillen visualiseren.
De techniek wint de laatste jaren aan populariteit omdat deze meettechniek snel, eenvoudig en veilig uit te voeren is bij een energieaudit van een woning. Meer hierover leest u hier.

Thermografie uitgelegd door MijnEPB

Hoe werkt het?

De infrarood foto’s geven een schat aan informatie wat betreft de energetische kwaliteit van de woning. Met de resultaten kan men direct gerichte acties ondernemen en veel energie besparen. De analyse van de woning kan enkel gebeuren door opgeleide thermografen en energiedeskundigen die in het bezit zijn van een warmtecamera.

 

Thermografie versus energieaudit

Bij een energieaudit wordt de bouwschil onder de loep genomen. De deskundige analyseert hierbij de opbouw van verliesoppervlaktes (dak, vloer, muren, ramen). Eens de opbouw en gebruikte materialen gekend zijn, kan de deskundige tips geven om de woning energiezuiniger te maken (bijvoorbeeld: isolatie aanbrengen in een spouwmuur). Er wordt geen rekening gehouden met eventuele bouwfouten, met versleten isolatie enz. Ook kunnen er berekeningen worden gemaakt om de terugverdientijd van de energiebesparende maatregelen te bepalen. De foutenmarge is echter vrij groot omdat er heel wat aannames worden gemaakt tijdens de energieaudit.
Het grote voordeel van thermografie is dat men de warmteverliezen effectief kan zien op een infrarood foto. Er zijn geen ingewikkelde berekeningen nodig om te ontdekken waar energie kan bespaard worden. Elke woning is uniek en wordt ook zo beoordeeld door de warmtecamera. Het is een snelle, veilige en goedkope analysemethode waarmee u gericht acties kan ondernemen om energie te besparen.

 

Kostprijs van een thermografische analyse

De kostprijs van de gebruikte warmtecamera bepaalt vaak de prijs van een thermografische analyse. Afhankelijk van de opdracht wordt er een bepaalde warmtecamera gebruikt. Belangrijk is dus om bij een offerte-aanvraag steeds te laten weten wat u wil laten onderzoeken en waarom. Op die manier wordt een warmtecamera op maat ingezet en dat kan de kost drukken.

 

Foto: koelebouwenenergie.nl

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be